Платежі "Газпрому" і безвладдя у Нацбанку призвели до ослаблення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платежі "Газпрому" і безвладдя у Нацбанку призвели до ослаблення гривні

6664
З 8 по 10 січня курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився з 8,08 до 8,145 грн./USD. За інформацією компанії «УкрДилінг», 10 січня торги відкрилися на рівні 8,12-8,129 грн./USD, і до 10:42 курс купівлі/продажу підскочив до 8,139/8,145. Деякі банки до 11:00 пропонували продати долари за курсом 8,16 грн./USD, але за такою ціною ніхто не купував.
Держзамовлення
Основний попит на долари на цьому тижні формували державні Укргазбанк і Укрексімбанк, говорять учасники ринку. Вони активно скуповували валюту для НАК «Нафтогаз», який на цьому тижні повинен заплатити за російський газ близько $700 млн. НБУ не виходив на міжбанк з валютними інтервенціями, констатує скарбник великого банку. «Вранці близько 11:00 Укргазбанк вийшов на ринок і скупив всю валюту, – стверджує він. – Після обіду те ж саме зробив і Укрексімбанк». Прес-служби обох банків і НАК відмовилися коментувати купівлю валюти.
«Це суто спекулятивний сплеск», – вважає заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов. «Традиційно перед новорічними святами ціна долара і євро падає, а з відновленням ділової активності – зростає, – зазначає голова наглядової ради банку «Фінансовий партнер» Олег Павличенко. – До того ж досі пустує крісло голови НБУ».
Нацбанк не вдається до інтервенцій третій день поспіль. «Не виключено, що таким чином він тестує ринок, щоб зрозуміти, в якому стані він прокинувся після новорічних свят і чи здатний жити без інтервенцій регулятора», – вважає Павличенко.
Напередодні керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив, що Нацбанк не збирається штучно втримувати курс гривні. «Будемо рухатися за ринком, у нас немає жодних цифр щодо курсу», – цитує його “Інтерфакс”.
Відкат
Тиск на гривню чинить і висока вільна ліквідність банків. На цьому тижні залишки на коррахунках банків зросли на 12,7% і склали 27,6 млрд гривень. «Гривнева ліквідності частково була спрямована на скуповування долара», – відзначає заступник голови правління – скарбник банку «Національний кредит» Дмитро Власов. Він очікує, що в найближчі дні котирування опустяться до грудневих значень. На думку Ігоря Львова, на наступному тижні міжбанківський курс долара знизиться до 8,05-8,07 грн./USD.
Довгострокові перспективи менш веселкові. За 2012 рік золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 22,8% – до $24,5 млрд. «Істотне зниження валютних резервів НБУ в грудні – незважаючи на бадьорі заяви керівництва Нацбанку – підігнало нові девальваційні очікування», – підкреслює керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман. На його думку, практично всі міжнародні гравці очікують зниження курсу гривні в цьому році на 10% і більше.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас