Що краще: дефляція чи інфляція? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що краще: дефляція чи інфляція?

Валюта
7379
За підсумками 2012 року була зафіксована офіційна дефляція 0,2%. Останній раз дефляція була в 2002 році, тоді вона становила 0,6%. Примітно, що в держбюджеті на 2012 рік було закладено інфляцію на рівні 7,9%. Міжнародне рейтингове агентство S&P очікувало інфляцію в Україні в 2012 році на рівні 6%, МВФ – 7,9%, Світовий банк – всі 9,4%. Але ніхто не прогнозував дефляцію. І навіть коли вже було зрозуміло, що інфляції в Україні в 2012 році не буде, то МВФ знизив свій прогноз інфляції з 7,9 до 6%, але повністю відмовитися від того, що в Україні може бути дефляція, він не міг. Але наша економіка вміє дивувати світове співтовариство.
Може дефляція в Україні це просто цикл економічного розвитку? Так би мовити, раз на десять років по дефляції. А можливо є й інші чинники, які так чи інакше вплинули на дефляцію в 2012 році.
Перший фактор суто математичний. У 2011 році дуже активно змінювали базу розрахунку індексу інфляції в Україні за рахунок включення до її розрахунку нових товарів. Робили це не випадково, а просто хотіли таким способом знизити рівень інфляції математичним методом, свідомо включивши в розрахунок індексу інфляції другорядні товари, ціни на які суттєво не впливають на доходи населення. Так в нашому індексі з’явилися тонометри, DVD-плеєри, флешки.
Традиційно були внесені зміни в структуру споживання продуктів харчування за рахунок збільшення частки сезонних овочів і зменшення частки м’яса і молочних продуктів. У результаті вийшло, що ціни на взуття зростають, а ціни на DVD-плеєри падають, і виходить зниження цін. З овочами взагалі проблема. У 2012 році вийшов хороший урожай картоплі, капусти – як результат, ціни на неї впали, і врешті ціни на овочі за підсумками минулого року впали на 22,5%. Запаморочливий обвал цін на овочі, і це в той час, коли ціни на бензин за підсумками 2012 року зросли на 6,9%, що суперечить економічній логіці. За зростання цін на бензин продукти харчування повинні дорожчати, а не знижуватися, так як зростають транспортні витрати. Але в даному випадку спрацював математичний ефект. Трохи перестаралися, коли розширювали базу розрахунку індексу інфляції. Буває.
Другий фактор, вже більш економічний і пов’язаний з обсягами готівкової гривні і готівкової валюти. Існує чітка закономірність: чим більша емісія гривні і більше грошей в обігу, тим швидше зростають ціни на товари для населення. Не можна сказати, що в 2012 році не було емісії гривні. За період січень-листопад 2012 року внутрішній кредит НБУ зріс майже на 20 млрд. грн. Але більша частина цієї гривні назад повернулася в НБУ, коли він продавав валюту на міжбанку. Як результат, за підсумками січня-листопада 2012 р. грошова база (емісія гривні) зменшилася на 1,3 млрд. грн. А кількість готівкової гривні в обігу зменшилася майже на 2 млрд. грн. У 2011 році загальна сума грошової бази виросла більш ніж на 14 млрд. грн, а кількість готівкової гривні – майже на 10 млрд. грн. А в 2012 році вийшло, що кількість гривні в обігу не збільшилася, а зменшилася. Як результат, купівельна спроможність населення знизилася. Долар, якщо можна так сказати, “з’їв” інфляцію за рахунок вилучення гривні з обігу. Так що частково дефляція в Україні в 2012 році має і економічне обґрунтування.
Таким чином, в Україні в 2012 році була дефляція 0,2%, але наскільки це помітило населення, якщо згадати, що в 2011 році була інфляція 4,6%, в 2010 році 9,1%, в 2009 році 12,3% , а ось в 2008 році – 22,3%. Ось в 2008 році зростання цін дійсно було помітним, і це дуже добре пам’ятає населення, але, швидше за все, динаміка ціни в 2010 або 2011 р. мало чим відрізняється від динаміки цін в 2012 році. Особливої різниці на побутовому рівні немає. Тому хоча дефляція і означає зниження цін, але це зниження мало відчувається більшою частиною населення, як і інфляція, якщо вона не вище 20%.
Вчені-економісти (і наші, і закордонні) довго і старанно сперечаються про необхідність інфляції або її шкоду. Згідно з концепцією кейнсіанства, наявність інфляції є найважливішим чинником розвитку економіки, і якщо в країні спостерігається дефляція, то уряд повинен вжити низку заходів, спрямованих на боротьбу з дефляцією, щоб вийшла інфляція. Саме це зараз і робить ФРС США, який так активно друкує долари, щоб прискорити інфляцію. До слова, у США в 2012 році інфляція склала близько 2% річних. Існує й думка, що інфляція хоч і необхідна, але повинна бути жорстко контрольованою. Не можна допускати різкого зростання інфляції, а тим більше гіперінфляції, як це було в Україні в 1992-1993 роках, коли інфляція вимірювалася в 2100% або 10258%. Але невелика інфляція на рівні 10-15% річних для економіки України навіть дуже корисна. Як то кажуть, в межах розумного все корисно.
Прогноз
Чи буде у 2013 році інфляція? Буде. У 2003 році після дефляції 2002 року була зафіксована інфляція на рівні 8,2%. А в 2004 році інфляція вже склала більше 11,3%. На 2013 рік запланована інфляція на рівні 4,8-6,1% згідно з даними держбюджету. Але з урахуванням дефляції в 2012 році і змін на валютному ринку, і взагалі на ринку України, можна очікувати зростання офіційної інфляції до 9-10%. Це багато в чому відповідає реальній ситуації на ринку. Крім того, зростання інфляції на рівні 10 і навіть 15% мало помітне для більшої частини населення, тому не варто політикам лякати населення зростанням інфляції. У будь-якому випадку, гіперінфляції не буде, а невелике зростання інфляції буде на користь і економіці, і самому населенню. Багато в чому зростання інфляції позитивно відбивається на роботі бізнесу, навіть українського. За період з 2004 по 2007 роки інфляція була завжди вище 10%, і народ це мало помічав, зате добре помічав зниження безробіття і зростання заробітної плати. Ось де протиріччя нашого життя: якщо хочеш, щоб зростала заробітна плата, потрібно щоб зростала і інфляція. Інакше ніяк не виходить.
До слова, Світовий банк на 2013 рік прогнозує зростання інфляції в Україні на рівні 9,3%. Може цього разу він виявиться правим. А ось МВФ все ж очікує в 2013 році інфляцію на рівні 6%.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас