Нафтогазовий рік 2012: попередні підсумки (частина 1) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогазовий рік 2012: попередні підсумки (частина 1)

Енергетика
1503
Не чекаючи результатів офіційного підбиття підсумків року нафтогазової галузі, спробуємо їх спрогнозувати. Зробити об’єктивні висновки щодо роботи основних підприємств галузі в 2012 р. допоможе порівняння з аналогічними показниками попередніх років.
У 2012 р. на слуху були теми, що вже стали традиційними. Пов’язані вони були з втіленням нових ідей диверсифікації постачань газу в Україну, а також безрезультатними переговорами, що вже здаються вічними, про ціну на російський газ для України. Не хотілося б робити акценти на відвертих невдачах, але без уваги складно залишити найбільш очікувані, але так і не реалізовані ініціативи.
З конфузу стартував український СПГ-проект. За резонансом у суспільстві, не тільки в Україні, а й далеко за її межами, цей проект перевершив результати річного роуд-шоу, організованого підприємством «LNG термінал», для залучення інвесторів, а за витратами – навряд чи. Тепер за українським СПГ-проектом стежить увесь світ, очікуючи чергового підступу.
Підсумки оцінки газотранспортної системи (ГТС) України, яка була проведена у встановлені терміни – до вересня 2012 р., досі не відомі. Схоже, вони не сподобалися «Газпрому», а, судячи з відсутності прогресу у зміні цін на російський газ і відмови від вступу до Митного союзу, і кілька десятків візитів міністра Ю.Бойка в «Газпром» в 2012 р. пройшли мимо.
Нарешті оголосили і провели тендери на надання площ для пошуку сланцевого газу, але, як відомо, досі компанії до робіт не допустили.
Але на тлі невдач, пригадуються і позитивні події. Чи не єдиною такою було оновлення флоту «Чорноморнафтогазу» двома платформами, розміщення замовлення на виготовлення ще двох нових, хоча й тут були нюанси. Не може не радувати активізація у сфері розвідки і видобутку газу не державними компаніями.
Отже, опускаючи інші, з різною мірою вдалі, ініціативи Міненерговуглепрому, які мали шанс саме в поточному році стати доленосними, проаналізуємо показники останніх місяців, а також за період з 2006 по 2012 роки. З цього стане зрозумілим нинішній стан галузі.
Видобуток газу
Обсяги видобутку газу (природного і попутного) в Україні з січня по листопад 2012 р. зросли на 0,6%, або на 101,9 млн.куб.м, у порівнянні з відповідним періодом 2011 р., до 18, 46 млрд.куб. м.
Зокрема, за 11 місяців 2012 р. видобуток природного газу в країні зріс на 0,8%, або на 135,2 млн.куб.м, і склав 17,739 млрд куб. м.
При цьому підприємства НАК «Нафтогаз України», що забезпечують видобуток близько 90% газу, збільшили видобуток цього ресурсу на 0,8% (на 136,1 млн.куб.м), до 16,65 млрд.куб.м, в т. ч. видобуток природного газу – на 0,8% (на 128,4 млн.куб.м), до 16,35 млрд.куб.м. Нагадаємо, за підсумками 2011 р. обсяг видобутку газу (природного і попутного) в Україні склав 20,6 млрд.куб.м, що на 0,4% більше від обсягів видобутку в 2010 р. При цьому підприємства НАК «Нафтогаз України» забезпечили видобуток 18,11 млрд.куб.м газу, а приватні компанії – 2,54 млрд куб. м.
Підсумки газовидобутку останніх декількох років показують, що виробничі показники приватних (незалежних) видобувних підприємств зростають з року в рік.
Тому, згідно з оптимістичним сценарієм, саме ці компанії мали забезпечити зростання видобутку газу в цілому по країні в 2012 р., в той час як державні компанії забезпечували стабілізацію обсягів.
Однак, події розвивалися за песимістичним сценарієм. Майже всі основні видобувні підприємства за підсумками 2012 р., з різних причин, скоротили обсяги видобутку газу, в т. ч. найбільший приватний добувач «Нафтогазвидобування», через досить тривалий процес зміни власника та керівництва – на 140 млн.куб.м, підприємства підконтрольні групі «Приват» – на приблизно 125 млн.куб.м і «Гео Альянс» – на близько 40 млн.куб.м.
Крім того, тимчасове припинення діяльності невеликих видобувних компаній, зокрема тих, що працюють на родовищах Харківської області, також вплинуло на підсумкові показники галузі в цілому. Лише деякі компанії, переважно з іноземним менеджментом, змогли в 2012 р. наростити видобуток українського газу, чим компенсували близько 180 млн.куб.м падіння обсягів основних видобувників.
Іншими словами, обсяги видобутку газу приватними підприємствами слід очікувати на рівні трохи нижчому від торішнього. За останній рік на ринку з’явилося близько 10 нових компаній, які за підтримки їх впливових власників, незабаром планують продемонструвати гідні показники. Шість з них за неповний рік вже це зробили, решта – будують плани у сфері видобутку нетрадиційного газу.
Таким чином, зростання показників вітчизняного видобутку газу переноситься на 2013 р., що стане можливим завдяки збільшенню виробничих показників незалежних компаній. За 2013-2015 рр. обсяги планують наростити і державні компанії, в т.ч. за рахунок ПАТ «Чорноморнафтогаз», яке завдяки експлуатації двох нових самопідйомних бурових установок планує збільшити видобуток газу на чорноморському шельфі ще на 1-3 млрд.куб.м.
У подальшій перспективі, мабуть, зростання неминуче. Воно пов’язане з активізацією діяльності іноземних компаній, яким таки дозволять почати пошук і видобуток сланцевого газу. Істотний внесок можуть зробити і вітчизняні привілейовані добувачі, які за підтримки держави, протягом 2011-2012 рр. без проведення аукціону на отримання спецдозволів, тобто безкоштовно, заволоділи майже сотнею таких документів (більше 50 – у 2011 р. і близько 40 – у 2012 р.) на використання надр, видані нечужим компаніям. Роботи на цих ділянках надр повинні бути активізовані протягом наступних 5 років.
Проте все це стане можливо, якщо вектор країни не зміниться, тобто як мінімум, якщо ідея вступу до Митного союзу і пов’язане з ним зниження цін на газ, не переважать чашу терезів. В іншому випадку плани будуть переглядатися.
Транспортування газу
Тут все було передбачувано ще з початку поточного року. Скорочення транзиту російського газу через газотранспортну систему (ГТС) України у зв’язку з введенням в експлуатацію двох черг газопроводу «Північний потік» дало про себе знати.
Якщо в 2011 р., тобто за майже 2 місяці роботи (введений в експлуатацію 8 листопада 2011р.) перша нитка газопроводу прокачала трохи більше 0,5 млрд.куб.м, то за 2012 р. рівень прокачування ймовірно досягне 12 млрд.куб.м/рік, якщо вірити даним East European Gas Analysis. Майже весь обсяг відібраний з українського транзитного напрямку. Більше того, ще на початку року Газпром і Білорусь домовилися перекинути з українського напрямку на білоруський ще 4 млрд.куб.м. Тобто, як мінімум 16 млрд.куб.м газу потрібно відняти від українського транзиту 2011 року.
Що стосується факту, то за даними ДК «Укртрансгаз», за січень-листопад 2012 р. транзит природного газу по території України склав 75,3 млрд.куб.м, що на 21% менше, ніж за аналогічний період 2011 року. Транзит природного газу через територію України до держав Західної Європи за 11 місяців 2012 р. склав 72,6 млрд.куб.м (у т.ч. 6,1 млрд.куб.м за листопад), в країни СНД (в Молдову) – 2,7 млрд.куб.м. Транспортування газу споживачам України з початку 2012 р. склало 41,5 млрд.куб.м.
Таким чином, транзит російського газу через Україну за 2012 рік навряд чи перевищить 85 млрд.куб.м, а обсяг транспортування газу вітчизняним споживачам – рівень 45 млрд.куб.м. Для порівняння, в 2011 р. транзитом було прокачано трохи більше 104 млрд.куб.м, вітчизняним споживачам транспортовано 53 млрд.куб.м газу.
У 2013 р. можливе подальше зниження обсягів транзиту, тому «Північний потік» розрахований на прокачування 55 млрд.куб.м. Тобто зниження можливе до «політичних» 60 млрд.куб.м до введення «Південного потоку», далі може бути ще гірше. Тому, в 2013 р. перед ДК «Укртрансгаз» з’являться нові завдання, в т.ч. не тільки протестувати реверс, а й розробити комплексне вирішення проблеми скорочення транзиту, а також визначити свою роль на лібералізованому газовому ринку України.
Баланс газу
Ще в червні 2012 р. був затверджений газовий баланс на 2012 рік. Сумарні потреби країни в газі були оцінені в 62,998 млрд.куб.м, з яких газ власного видобутку повинен був скласти 20,995 млрд.куб.м, імпорт – 33,9 млрд.куб.м (26 млрд.куб.м російського газу, плюс 8 млрд.куб.м газу з Середньої Азії, надходження якого забезпечить компанія Д.Фірташа Ostchem Holding Limited), ще 8,143 млрд.куб.м передбачається відібрати з підземних сховищ газу (ПСГ).
Таким чином, якщо імпорт газу в 2012 р. складе близько 35 млрд.куб.м, що значно менше, ніж у минулому році (44,8 млрд.куб.м), то сумарне його споживання в країні складе не менше 63 млрд. куб.м. Ця цифра вища за минулорічну, хоча на конференції «Огляд енергетичної політики України 2012», що відбулася 19 жовтня 2012 р., тодішній міністр енергетики та вугільної промисловості України Ю.Бойко заявляв, що «в 2012 році буде спожито на 15% газу менше, ніж у минулому, і приблизно на 12% від цього року планується зниження споживання в наступному році».
З наведених даних видно, що залежність від імпорту газу таки скорочується, але результати можуть бути більш вражаючими після реалізації СПГ-проекту і варіантів альтернативного використання потужностей ГТС (реверс, постачання з інших напрямків, надання послуг зберігання газу для Європи).
Ціни на основні енергоресурси
Ціна на російський газ для України за рік змінилася, але не суттєво (на початку року 416 дол.США/тис.куб.м, в кінці 432 дол.США/тис.куб.м, в середньому за рік склала 425) і залежала вона не від результатів нових домовленостей, а від світової кон’юнктури. Середньоазіатський газ коштував Д.Фірташу дешевше, ніж в минулому році, різниця в цінах досягала 50 дол.США/тис.куб.м.
Ціни на газ для населення, промисловості України залишалися стабільно високими, 2012 р. зростання їм не приніс, так як восени такий хід не оцінили б виборці. А ось 2013 рік напевно готує сюрпризи зі зростанням цін для населення. На 15 січня 2013 року Фонд Р.Ахметова «Ефективне управління» запланував проведення онлайн-дебатів «Уряду слід підвищити ціни на газ для населення».
1 газ
Другу частину статті читайте на FINANCE.UA у вівторок, 8 січня.
Олександр Лактіонов, кандидат наук, експерт у сфері енергетики
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас