В які країни краще інвестувати в 2013 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В які країни краще інвестувати в 2013 році

1685
У році, що настав, інвестори готові більше ризикувати. МВФ обіцяє нехай повільне, але відновлення глобальної економіки, проблем з ліквідністю у центробанків не передбачається, так що у гравців немає потреби перечікувати в надійних, але малоприбуткових інструментах розвинених країн. Основними пунктами призначення для інвестицій залишається перевірений альянс країн, що розвиваються, БРІК. Непогану прибутковість можуть забезпечити Японія і навіть країни Середземномор’я.
Основа більшості прогнозів на 2013 рік – обережні припущення про те, що єврозона залишиться цілою, США зуміють запобігти «фіскальному обриву», що насувається, а економіка Китаю уникне «жорсткої посадки», пише Reuters. І якщо ніхто з головних ньюсмейкерів не подасть сигнал тривоги, який негативно позначиться на всіх інших, то є сенс ризикнути реалізувати готівку.
Надійний БРІК
Опитування Reuters показують, що інвестори знову повірили в четвірку БРІК. З 2002 року, коли фондові біржі альянсу становили лише 3% від ринкової капіталізації членів Всесвітньої федерації бірж, цей показник виріс до однієї п’ятої. Проте останні два роки ринки чотирьох країн-гігантів, що розвиваються, виступали навіть гірше, ніж ринки таких проблемних країн, як Греція, Ірландія, Португалія, Італія та Іспанія. А це означає, що настав час підбирати активи з дна.
Найбільш популярним напрямком для інвестицій залишається Китай. Багато економістів, правда, відзначають, що час рекордних дохідностей там минув: наприклад, в 2007 році, спрямувавши гроші в індекс SPDR S&P China ETF (включає в себе акції 180 компаній), можна було б отримати прибуток більше 100%. Однак можна спробувати ризикнути і частину коштів вкласти в інший індекс Shanghai Composite – один з небагатьох ключових індикаторів, що залишався в цьому році на від’ємній території і втратив близько половини з максимуму 2007 року. Він є фаворитом багатьох фондових менеджерів (дві третини опитаних Reuters сказали, що будуть вкладатися саме в нього в наступному році) – середній прогноз його зростання становить 17%. «Враховуючи поворот циклу, ринок акцій Китаю, який несподівано серйозно відстав у цьому році, звертає на себе увагу», – сказав Філіп Пуль з HSBC Global Asset Management. Поступове ребалансування другої за розміром економіки світу з експорту на споживання в рамках п’ятирічки може допомогти китайським «бикам».
Фондові індекси Бомбея (Sensex), Сан-Паулу (Bovespa) і Москви (РТС) – також серед топових в опитуванні з прогнозом зростання на 14-15% в 2013 році. Тим більше, що ніхто з них не потрапив до п’ятірки країн з найкращими показниками у минулому році. Всі вони завершили 2012 рік в плюсі, але в цілому відстали від більш безпечних розвинених ринків: Уолл-стріт і Франкфурт продемонстрували хороше двозначне зростання. Росія, як і раніше, викликає питання щодо безпеки інвестицій, проте низька поточна оцінка місцевих «блакитних фішок» може підігнати бажання інвесторів ризикнути.
Японія і Середземномор’я
Ще одним пріоритетним напрямком нового року стане японський індекс Nikkei. Перемога Ліберально-демократичної партії на парламентських виборах повинна допомогти висхідному вектору, беручи до уваги обіцянку партії оголосити війну дефляції і посилити тиск на місцевий ЦБ. За словами голови Goldman Sachs Asset Management Джима О’Ніла, ринок акцій Японії покаже кращі результати в 2013 році: «На ринку є досить поширена думка про те, що якщо ієна ослабне, інвестори захочуть вкластися в компанії індексу Nikkei, орієнтовані на експорт».
Ще одним вигідним вкладенням можуть стати проблемні країни європейського Середземномор’я, а саме Іспанія і Італія, які пообіцяв підтримувати ЄЦБ. Експерти відзначають стабільний прогрес урядів у проведенні більш жорсткої бюджетної та банківської політики. У цьому році італійські акції виросли на 10%, тоді як іспанські акції ледве-ледве змогли вийти в “зелену” зону. Тим привабливіші ці активи – 50% опитаних фондових менеджерів, які планують інвестувати в розвинену Європу, виберуть саме проблемну периферію. «Європейські активи завдають удару», – заявив стратег Societe Generale Ален Бокобза, який в 2013 році ставить на купівлю компаній індексу EuroSTOXX 50 проти S&P 500 і іспанського боргу проти німецьких бондів з низькими ризиками. Крім того, незважаючи на недавнє ралі, багато хто розраховує і в наступному році поживитися на ринках держоблігацій периферії. Не в останню чергу це пов’язано з надихаючим прикладом американського інвестора Деніела Леба, який заробив цього року на грецьких облігаціях 500 млн дол.
Темна конячка
Темною конячкою року обіцяє стати Венесуела. У міру поширення чуток про заміну президента Уго Чавеса, який хворіє, на його заступника Ніколаса Мадуро або навіть про прихід до влади в результаті дострокових виборів лідера опозиції Енріке Капрілеса, охочих ризикнути і поставити на соцкраїну все більше. Гра, незважаючи на ризики на зразок поширеної в країні практики націоналізації компаній, варта свічок – індекс MSCI Mexico за останні десять років зріс на 481% проти 53% у S&P 500 SPDR ETF.
Екстремальні інвестори можуть спробувати себе в країнах Африки і на Близькому Сході. Найцікавішою виграшною ставкою може стати Ірак, який, по суті, тільки почав відновлення після повалення Саддама Хусейна в 2003 році. За прогнозами Світового банку, за 2013-2014 роки іракська економіка продемонструє максимальне зростання серед усіх країн – в сумі на 25,4%. Місцева фондова біржа – одна з найменших в регіоні із загальною капіталізацією всього 4 млрд дол. Однак серія IPO компаній телекому, які мають відбутися в цьому році, збільшать обсяг місцевого фондового ринку в кілька разів. Разом з тим виросте ліквідність інших місцевих «блакитних фішок» (зараз, за оцінками експертів, вільно торгуються тільки 40% компаній іракського індексу ISX).
Юлія Калачихіна
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас