Фіскальний обрив і ефект доміно у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фіскальний обрив і ефект доміно у Європі

3670
У фінансових сферах Апокаліпсис у грудні 2012 року має іншу назву таіншу дату. Ім’я йому – фіскальний обрив, в який Сполучені Штати ризикують втрапити 31 грудня. Якщо до кінця року республіканці і демократи не домовляться про способи зниження бюджетного дефіциту, то автоматично будуть підвищені податки на доходи фізичних осіб і підприємств, скасовано пільги та знижені розміри соціальної допомоги з руйнівними наслідками для економіки. Економіка затиснута в нещадних лещатах бюджету, і є ризик, що валовий внутрішній продукт в США знизиться на цілих три пункти. Таким чином, економічний підйом, що з великими труднощами почався, може припинитися.
Повалена Європа
У цьому випадку буря може швидко досягти протилежного берега Атлантичного океану. Становище європейської валюти було щойно і з великими труднощами зміцнено після двох років величезних зусиль. У Брюсселі рівень тривоги – максимальний.
Напередодні американських виборів в листопаді європейські джерела ясно висловили те, на що робиться ставка: «Європу цікавить не стільки ім’я майбутнього президента, скільки те, чи зможе Америка запобігти фіскальному обриву».
Євросоюз – головний торговельний партнер Сполучених Штатів за обсягом інвестицій і обміну товарами (він становить приблизно третину від світової торгівлі). Якщо США не зможуть запобігти катастрофі, буде ефект доміно. США будуть інвестувати менше капіталів і купувати менше товарів, включаючи і машини італійського виробництва. Ось чим ризикує Старий Світ.
Проблема інвестицій, транснаціональні компанії і фінанси
Європа підживлюється американськими капіталами. США інвестують в Старий Світ втричі більше грошей, ніж в Азію. Найуспішніші компанії базуються на Манхеттені, в Лондоні і у Франкфурті. Тільки одні транснаціональні компанії, що циркулюють між Уолл-стріт і лондонським Сіті, забезпечують третину товарообміну між США та ЄС.
Загалом американські інвестиції становлять понад 40% (приблизно 1.200 мільярдів євро) від загального обсягу іноземних інвестицій в Євросоюз (дані статистичної служби Європейського Союзу). Для порівняння скажемо, що Швейцарія, яка посідає друге місце, має квоту 365 мільярдів.
57% капіталів у сфері послуг
З 2010 року американські капітали концентруються в страховому і фінансовому секторі, інвестиції в сферу виробництва посідають друге місце. 57% капіталів надходять у сферу послуг, дві третини з них йдуть на фінансові послуги. Цей відсоток дещо виріс, в порівнянні з передкризовими роками. Не можна сказати того ж про інші сектори. З 2009 року промислові інвестиції скоротилися на 4%, а внески в нерухомість – на всі 25%. Але незважаючи ні на що, фінансова сфера встояла.
Якщо Америці доведеться пережити чергову кризу, то через переплетення інтересів США і ЄС в майбутньому нас можуть очікувати гіркі сюрпризи.
Експорт: страх в Берліні, Парижі та Лондоні
Європа експортує в США більше, ніж імпортує. Від’ємним торговий баланс ЄС був тільки в 2007 і 2009 роках, тобто, в найчорніші роки кризи в Америці. Але з 2010 року Старий Світ знову домігся переваги. У січні-березні 2012 року Сполучені Штати закупили європейські товари на 93 тисячі мільйонів доларів, а продали на 60 тисяч мільйонів доларів.
Німеччина – головний експортер
Годі й казати, що Німеччина є першим експортером в США. Берлін продає в США товарів на суму вдвічі більшу від тієї, яку витрачає на закупівлі. На другому місці – Великобританія, єдина країна, яка має від’ємний торговий баланс зі Сполученими Штатами. Далі йдуть Франція, Ірландія та Італія. На глобальному рівні п’ять європейських країн посідають перші місця серед 15 основних постачальників США, і їх роль збільшується.
У 2011-2012 роках майже всі європейські країни збільшили свій експорт до двозначних цифр: від Великобританії (+15%) до Італії (+9,6%). Отже, підприємства Старого Світу швидше від інших змогли скористатися відновленням економічного зростання в Америці, але тепер фіскальний обрив загрожує їм, перш за все.
Погіршення становища в машинобудівному секторі
Перший удар через погіршення економічного становища в США може обрушитися на машинобудівний і транспортний сектори. Великим німецьким, французьким, італійським, а також середнім і малим конкурентоспроможним підприємствам цих секторів належить більша частка експорту в США. Вона складає приблизно 40%.
Експорт товарів хімічної промисловості складає 16,5% від загального експорту. Йдеться передусім про фабрики з виробництва гуми та пластмас, добрив, миючих засобів та косметики. Зрештою, з кризою доведеться зіткнутися всьому промисловому виробництву. Європейські уряди перебувають у скрутному становищі і сподіваються на досягнення угоди. Берлін, а особливо – Лондон і Париж, змагаються, домагаючись інвестицій.
Італія: у ризикованій ситуації опинилися італійський машинобудівний холдинг Finmeccanica, компанія Fiat і харчова та сільськогосподарська промисловість
Італія є 15-им за значенням постачальником США на світовому рівні. У перші три місяці 2012 року Італія експортувала товарів на суму, що перевищує вісім тисяч мільйонів доларів, тобто експорт збільшився на 700 мільйонів, у порівнянні з тим же періодом в 2011 році.
Згідно з даними Італійської торгової комісії Департаменту американської торгівлі, найбільша частка експорту припадає на такі сектори, як машинобудівний (21,1%), моду (14,7%) і харчовій та сільськогосподарський (10,3%).
Барак Обама виступив перед журналістами в Білому домі
Зниження продажів у США може негативно позначитися на таких Колосах, що зазнають труднощів, як Finmeccanica і Fiat, а також на масі дрібних і середніх підприємців.
Заводи з випуску засобів виробництва
Перші місця в експорті належать виробам заводів, що випускають засоби виробництва. Вони піддаються і найбільшому ризику. Близько 6 тисяч підприємств, сконцентрованих на півночі і в центрі, виробляють 1,9% від валового внутрішнього продукту. За ними йдуть фабрики з виробництва одягу, взуття та харчова промисловість. Хімічна промисловість, яка теоретично посідає четверте місце в експорті, на практиці задихається, так як товарообмін, в порівнянні з 2011 роком, зменшився вдвічі. А тепер фіскальний обрив може завдати нового удару.
Якщо американський президент Барак Обама не зможе домовитися з представниками Конгресу, то італійські підприємці піддадуться новим випробуванням.
Лінготто: червневі рекордні показники
Виробництву предметів розкоші і модного одягу, як відомо, криза не загрожує. У Дієго Делла Валле більше шансів пом’якшити удар, ніж у Серджіо Маркіонне. Fiat ризикує багатьом.
У червні продажі автомобілів в США збільшилися на 128%, це найкращий показник для всієї групи Chrysler, що виросла на 30%. Менеджер з Абруццо розробив нову стратегію розвитку італійських заводів із виробництва автомобілів, ґрунтуючись на можливостях нового американського ринку, на підйомі американської економіки і на твердому договорі з президентом Обамою.
Однак, фіскальний обрив загрожує підрізати крила середньому класу, що почав купувати автомобілі, зроблені в Європі, і порушує плани Маркіонне. Зрештою, можливо, що за розбіжності в парламенті США розплатяться робітники заводу в Мірафьорі. Такі закони глобалізації.
Джованна Фажжонато
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас