Світові загрожує новий виток "валютних війн" у 2013 році - Банк Англії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові загрожує новий виток "валютних війн" у 2013 році - Банк Англії

2397
Найбільші світові економіки будуть і далі прагнути до зниження курсів своїх валют, щоб підтримати внутрішнє зростання, що може викликати негативну реакцію з боку світу, що розвивається, вважає голова Банку Англії Мервін Кінг.
“Вважаю, 2013 рік буде складним: фактично, ми побачимо, як низка країн намагається знизити свої обмінні курси. Це безперечно викличе побоювання. Чи відреагують інші країни в тому ж дусі? Що станеться? Політика, впроваджена країнами з метою захисту свого внутрішнього ринку, призводить до загальної напруженості”, – заявив М.Кінг в інтерв’ю The Wall Street Journal після виступу на цю тему в Економічному клубі у Нью-Йорку.
Як відзначає WSJ, коментарі М.Кінга зазвичай привертають загальну увагу, оскільки, з одного боку, Банк Англії відомий своїм інноваційним підходом до регулювання, а з іншого боку, його голова користується незмінною повагою серед представників інших центробанків.
Тому попередження М.Кінга про “валютні війни”, що знову загрожують світові, швидше за все, буде почуте і регуляторами, і ринками.
Однак “валютні війни” – лише один з проявів загальної розбалансованості світової економіки, вважає голова британського ЦБ. За його словами, частково це можна пояснити тим, що країнам з великим профіцитом торгового балансу (Німеччина, Нідерланди, Китай) необхідно стимулювати внутрішній попит, але у них немає завдання зробити це швидко. Іншим же державам, які мають значний дефіцит у зовнішній торгівлі, необхідно швидко стимулювати економічне зростання, але їх вибір варіантів надзвичайно обмежений.
Що стосується британської економіки, М.Кінг озвучив низку застережень, пов’язаних з подальшим збільшенням обсягів стимулюючих програм, в першу чергу, програми викупу облігацій на 375 млрд фунтів (понад $600 млрд). Він не став, однак, повністю відкидати можливість такого розширення стимулів, але попередив, що їх подальша ефективність буде все слабшою і слабшою.
М.Кінг завершить роботу на посаді керівника Банку Англії в червні наступного року, його змінить на цій посаді голова канадського Центробанку Марк Карні – перший іноземець на чолі британського ЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас