Норвегія зацікавлена співпрацювати з Україною у газовій сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія зацікавлена співпрацювати з Україною у газовій сфері

Енергетика
326
Норвегія зацікавлена у співпраці з Україною, а, зокрема, у газовій сфері.
Про це прем’єр-міністр України Микола Азаров повідомив в Осло на спільній з прем’єр-міністром Норвегії Єнсом Столтенбергом прес-конференції.
«Потенціал співробітництва є в трьох сферах. По-перше, постачання газу або безпосередньо, або через спотовий ринок Європи. По-друге, участь норвезьких компаній в освоєнні українських родовищ газу, а великі родовища в Україні є. По-третє, норвезькі компанії могли б брати участь у розвитку транспортної інфраструктури», – сказав Столтенберг.
Що стосується можливості закупівлі Україною скрапленого газу в Норвегії, то цим питанням, відзначив прем’єр, займаються винятково норвезькі комерційні структури, які працюють на ринку.
“Уряд Норвегії лише створює умови для можливості розширення клієнтів. Ми готові розширювати коло своїх клієнтів з постачання газу”, – підкреслив Столтенберг.
Нагадаємо, 30 листопада, виступаючи на українсько-норвезькому бізнес-форумі, Азаров заявив, що Україна готова обговорювати з Норвегією питання про постачання скрапленого газу на «LNG-термінал», який планується побудувати під Одесою.
26 листопада Україна почала будівництво газопроводу довжиною 65 км для з’єднання газотранспортної системи з майбутнім «LNG-терміналом».
Варто відзначити, що Україна досі не має жодного контракту на постачання газу. Серед потенційних постачальників в уряді називають Катар, Азербайджан і Туркменістан, країни Північної Африки та Північної Америки, Нігерію.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв, що Україна почне отримувати скраплений газ через термінал в Одеській області вже через рік, восени 2013 рік.
Відзначимо також, що початок будівництва СПГ-терміналу обернувся для України конфузом. Замість того, щоб укласти угоду про наміри з іспанською Gas Natural, яка повинна була очолити консорціум інвесторів, договір був підписаний з людиною, яка навіть не працює в компанії і не мала ніякого права його підписувати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас