Валютні резерви НБУ зможуть покрити менше 3 місяців імпорту - Ерсте Банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні резерви НБУ зможуть покрити менше 3 місяців імпорту - Ерсте Банк

Валюта
2311
Залишок на кореспондентських рахунках банків коливається в межах 17-20 млрд грн., повідомили аналітики Ерсте Банку. За їх інформацією, в жовтні населення купило 2,1 млрд дол. США. Впродовж цього ж періоду роздрібні клієнти розмістили валютні депозити на суму 571 млн дол. США, при цьому зняли 3,2 млрд гривневих вкладів. На міжбанківському ринку вартість гривневих ресурсів знаходиться на високому рівні: ставка overnight сягає 26%, місячна ставка коливається на рівні 38%. Минулого місяця НБУ підтримав ліквідність 55 банків на суму 19,8 млрд. грн. До кінця року фінустанови будуть значно залежати від фінансування регулятора, оскільки гривнева ліквідність банків продовжить звужуватися.
Після того, як уряд здійснив повернення значної частини боргу, Мінфін розпочав листопад з обсягом гривневої ліквідності на рівні 1,8 млрд грн. та 500 млн дол. валютних депозитів, зазначають аналітики. Валютна ліквідність уряду значно зросте у листопаді в зв’язку з розміщенням 1,25 млрд дол. єврооблігацій. Також збільшиться й гривнева ліквідність завдяки надходженням податків за 3 кв. В 2013 році уряд розраховує отримати 1 млрд дол. США від продажу облігацій фізичним особам. Так, ставки за облігаціями вищі за пропозиції по валютних депозитах більшості банків. Попит на цінні папери зростає, тому Мінфін може знизити ставку для подальших випусків.
Обсяги валютних резервів знизилися на 8,4% до 26,8 млрд дол. США – найбільше скорочення протягом року. За інформацією аналітиків Ерсте Банку, впродовж жовтня Нацбанк витратив 1,8 млрд дол. США на валютні інтервенції для забезпечення попиту на валюту з боку населення на суму 2,1 млрд дол. США. Валютні резерви продовжать скорочуватися до кінця року. В листопаді НБУ має повернути 1 млрд дол. МВФ та витратить ще близько 1 млрд дол. на інтервенції. До кінця року валютні резерви покриватимуть менше 3 місяців імпорту, повідомили вони.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас