Через півстоліття кубинці почали платити податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через півстоліття кубинці почали платити податки

Казна та Політика
1326
Більшість жителів Куби не платили податки протягом останніх 50 років, проте 1-го січня 2013 року в силу вступить новий податковий кодекс, що докорінно змінить ситуацію, що склалася.
Про це повідомляє 28 листопада агентство Рейтер.
Очікується, що введення податків змінить ставлення кубинців до уряду, а останній, в свою чергу, стане на курс ринкових реформ, розпочатих ще в 2008 році, після того як президент Рауль Кастро став наступником свого брата Фіделя Кастро.
У нещодавно опублікованому податковому кодексі, вперше після революції 1959 року, під час якої були скасовані майже всі податки, представлені нові правила оподаткування. У 1990-і роки, після розпаду Радянського Союзу, який був головним благодійником країни, кубинський уряд ввів кілька розрізнених податків, але здебільшого волів підтримувати низький рівень заробітної плати, що дозволяло фінансувати безкоштовні соціальні послуги.
Реформи вільного ринку, які уряд Куби поступово здійснював впродовж останніх двох років, спрямовані на заохочення малого бізнесу, фермерства і приватних підприємств, а також на підвищення зарплат державних службовців. А за рахунок нового податкового кодексу держава сподівається отримати свою частку доходів.
Уряд також має намір замінити субсидії населенню зростанням добробуту, а це означає, що епоха, коли кубинці під крилом патерналістського уряду не платили податки, підходить до завершення.
“Це докорінно змінює відносини держави з населенням, і податки стають питанням, що викликає роздратування”, – відзначає Домінго Амучастегуй, колишній аналітик кубинської розвідки, який живе в Маямі і часто пише про Кубу.
У новому кодексі вводяться 19 податків, у тому числі на такі речі, як успадкування, навколишнє середовище, продажі, транспортні засоби та сільськогосподарські угіддя, різні ліцензійні збори і три види виплат, включаючи соціальне забезпечення.
Ухвалений у 1994 році податок на доходи, який становить 15% на щорічний дохід, що перевищує 10 тисяч песо (близько $400), і до 50% на дохід, що перевищує 50 тисяч песо (близько $2 тис.), залишається в силі для приватних підприємців, малого бізнесу та фермерських господарств, але при цьому включає в себе низку нових вирахувань, щоб стимулювати їх роботу.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас