Через розробку сланцевого газу в Україні можуть бути техногенні землетруси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через розробку сланцевого газу в Україні можуть бути техногенні землетруси

Енергетика
2089
Експерт стурбований віддаленими негативними наслідками розробок родовищ сланцевого газу в Україні.
“При розробці родовищ сланцевого газу ми можемо зруйнувати так звані водостійкі породи і забезпечити міграцію газу і хімічних речовин в більш високі горизонти. Існує ризик виходу газу та інших забруднень в горизонт питних і мінеральних вод”, – такий прогноз дав головний науковий співробітник відділу техногенної та екологічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Євген Яковлєв під час круглого столу “Методологія оцінювання регіональних екологічних ризиків: закордонний досвід та стан проблеми в Україні” в Києві в понеділок.
Одним з ризиків наслідків розробок покладів сланцевого газу, за словами експерта, також можуть стати техногенні землетруси.
Є.Яковлєв вважає, що при розробці покладів сланцевого газу необхідно обов’язково враховувати розташування наземної інфраструктури, проходження газопроводів, водопроводів, транспортну інфраструктуру.
На думку Є.Яковлєва, Україні необхідно враховувати досвід США, Німеччини, Австрії в даному питанні, але не переймати його під копірку, оскільки геологічне середовище США та інших країн відрізняється від геологічного середовища України.
“Наукове вивчення цієї технології має бути дуже високим і надійним, тому що ми працюємо на території, на відміну від США, яка дуже щільно заселена, тут велика інженерна інфраструктура, тут газонафтопроводи, тут залізниці і крім того, у нас є родовища питних і мінеральних вод, а також існує екологічний заповідник… і це нам слід враховувати”, – підкреслив Є.Яковлєв.
За його словами, прогнози ризиків, засновані на висновках вчених, відстають від практичних кроків із розробки родовищ сланцевого газу в Україні.
Як зазначив Є.Яковлєв, в Україні “не зроблено аналіз соціальних, екологічних і економічних наслідків, немає порівняльного аналізу ефективності розробок родовищ сланцевого газу і можливих ризиків, до яких можуть призвести ці роботи, тобто, у нас віз йде попереду коня”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас