Нафтогаз має намір викуповувати 60% газу від майбутнього «LNG терміналу» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз має намір викуповувати 60% газу від майбутнього «LNG терміналу»

Енергетика
388
«Нафтогаз України» буде викуповувати не менше 60% газу, що надходитиме у ГТС України від майбутнього «LNG терміналу».
Про це сьогодні заявив журналістам голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів.
«Нафтогаз» буде викуповувати мінімум 60% газу, що надходитиме від «LNG терміналу», а решту 40% буде купувати хто завгодно», – сказав В.Каськів.
Також він зазначив, що у майбутньому ринок газу України буде лібералізовано.
«Нафтогаз» зможе закуповувати і більше 60% газу, якщо захоче», – сказав він.
Як повідомляв УНІАН, Україна 26 листопада підписала з компаніями Excelerate Energy LLC (США) і Gas Natural SDG, SA (Іспанія) угоду про співпрацю щодо реалізації національного проекту «LNG термінал». Як уточнив журналістам міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко, у компанії Excelerate Energy LLC планується орендувати плавучий завод з регазифікації скрапленого газу, а компанія Gas Natural SDG, SA (Іспанія) виступить інвестором реалізації проекту.
Крім того, у понеділок, 26 листопада, Україна почала будівництво газопроводу довжиною 65 км для з’єднання газотранспортної системи з майбутнім «LNG терміналом».
Загальна вартість будівництва газопроводу становить 1 млрд 151 млн грн.
Будівництво планується виконувати у два етапи. Перший етап – будівництво газопроводу довжиною 42 км. Реалізація цього етапу дозволить одержувати від «LNG терміналу» газ в обсязі до 5 млрд кубічних метрів на рік.
Другий етап – будівництво газопроводу довжиною 23 км, який дозволить приймати від «LNG терміналу» газ в максимальному обсязі до 13,35 млрд кубічних метрів на рік.
Будівництво газопроводу буде здійснюватися власними силами держкомпанією «Укртрансгаз».
Довідка. 17 грудня 2010 р. було створено ДП «Національний проект «LNG-термінал», яке має скоординувати роботу з будівництва терміналу з прийому скрапленого природного газу в обсязі 10 млрд куб. м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.
Згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, проект може бути реалізований протягом 49 місяців. Перші обсяги газу можна буде отримати вже у 2016 році.
Вартість будівництва LNG-терміналу становить 846 млн євро. Частка України в проекті становитиме 25%+1 акція.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас