Наша міліція нас береже. Радо зустрічаємо нову міліцію від НБУ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша міліція нас береже. Радо зустрічаємо нову міліцію від НБУ?

Валюта
8066
Однією з топ-тем цього тижня стали новини від Нацбанку (на цьому тижні регулятор був суперактивним в принципі). Так, НБУ вирішив, що звичайних методів боротьби з недобросовісними валютниками недостатньо – тепер буде створено Комітет з протидії проведенню недобросовісних валютних операцій.
Мета блага – оперативно взаємодіяти з силовиками, які, на відміну від НБУ, мають право проводити оперативно-розшукові заходи, перевірки суб’єктів підприємництва, вилучати грошові кошти та затримувати громадян. Також цей Комітет буде тісно працювати з податковою міліцією, і з митними органами. Загалом, координація дій по всіх фронтах.
Читачі FINANCE.UA не залишилися байдужими до такої ініціативи Нацбанку і дуже активно висловилися з цього приводу. Пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими коментарями читачів. Орфографія і пунктуація авторів збережені.
Kristinadaineko – Розумно придуманий Комітет навіть ще на почавши працювати налякав валютних спекулянтів і тих, хто їх покриває.
Freewriter – Цікаво, а просто дати відповідні інструкції та вказівки силовикам не дешевше для країни?
Romanov_R – Працювали б комбанки чесно – не потрібен був би нагляд. А то як долар дорожчає – його не купиш, як падає – не продаси, працюють тільки на свою кишеню, людей при цьому “нагріваючи”, та й бюджет заодно. Проти протизаконних дій в правовому полі міліція нікого не бентежить – чому тоді банкірів не можна тими ж методами змусити працювати чесно?
Protuvsih – Судячи з усього не за горами і введення кримінальної відповідальності не тільки за обмін валюти, але і за зберігання, носіння, купівлю-продаж товарів і т.д. Безумовно на якусь частину “оленів” все це подіє і держава “настриже капусти”, але все-таки більшість вже навчені і їх такими дешевими прийомами не налякаєш. Так що тримаємо все в матрацах, це саме вигідне рішення!
Stewardtz – Взагалі це нонсенс – термін “банківська міліція” звучить дуже нерозумно. “Банківська поліція” ще куди не йшло! Я звичайно розумію, що люди-то будуть працювати одні й ті ж, але все ж не варто, наприклад, бутерброд називати “бутерброд Г.. Вно”.
Якщо хто не зрозумів до чого я – подивіться в Вікі значення терміна “міліція”.
Peacekeeper – Гарне нововведення. Але тільки однобоке якесь.
Траба ще організувати Контрольну комісію з протидії корупційним явищам у Комітеті з протидії проведенню недобросовісних валютних операцій.
І Головне Координаційне Управління по запобіганню несанкціонованих дій контрольної комісії з протидії корупційним явищам у Комітеті з протидії проведенню недобросовісних валютних операцій.
Тоді так, усе спрацює красиво.
Це що стосується по вертикалі.
А по горизонталі поточний момент вимагає створити Комітет з протидії проведенню недобросовісних торгівельних операцій, Комітет з протидії проведенню недобросовісних операцій обслуговування і, врешті-решт! – Комітет з протидії проведенню недобросовісних контрольних операцій Комітетом з протидії проведенню недобросовісних валютних операцій.
Не жарт ні разу.
У структурі НБУ сьогодні є підрозділ з чудовою назвою: “Управління господарського забезпечення Головного управління господарського забезпечення НБУ”.
IIS – Спочатку відомчої охорони НБУ дали право використовувати вогнепальну зброю, тепер “даєш власну міліцію”.
Держава в державі, апетити якої ростуть
Адам Сміт – Я звертаю увагу, що штати НБУ не дозволять направити в цей Комітет більше кількох десятків осіб, половина з яких буде займатися не власне протидією, а неминучими бюрократичними справами. І структури будуть сформовані тільки на рівні областей (обласних НБУ) – не районів. І у них не буде якихось додаткових повноважень, що виходять за межі компетенції НБУ. А якщо захочуть отримати, то Рада їх, швидше за все, проектують, як прокотила з 15-відсотковим податком. Що стосується силових структур, то незважаючи на всі меморандуми, вони діють у рамках тих же самих повноважень, що і без НБУ (включаючи обмеження на необгрунтовані перевірки і т.д.) Та й інші завдання у них є, крім виконання вказівок НБУ.
Отже, 10-20 осіб без повноважень сидять за комп’ютерами в обласному центрі. І що, нелегальний валютний ринок, що складається з тисяч оптовиків і роздрібників, підтримуваних сотнями банків і тисячами обмінників, затремтить і зникне? Так, правда?
Єдине, що даний комітет може – це трохи притиснути банки. Начебто нещодавньої перевірки Ва-банку, яка виявила багато цікавого (особливо допомогло, що сам банк знімав усі свої грішки на відео – таке домашнє порно). Але у банків знайдеться спосіб всього цього уникнути, просто ставши трохи більш обережними. Тож єдине, чим зможе зайнятися подібний комітет – це аналітика. Теж непогано, але в разі забюрократизованого і вкрай неефективного НБУ, будь-яке починання, включаючи це, швидше за все буде спущене на гальмах і закінчиться пшиком. Мені здається, що всі екзотичні ініціативи НБУ останнього року-двох не варті навіть того, щоб їх ось так активно коментувати. Вони або розчиняться по шляху до реалізації, або будуть реалізовані з абсолютно непомітним ефектом, нехай і створять деякі незручності всім…
Я б спокійно жив далі і не звертав увагу на всякі дивацтва бюрократичної структури, що впала в маразм (як структура) ще в кінці 90-х. Крім того, існує певна ймовірність, що Арбузова знімуть протягом року (причому аж ніяк не на Прем’єри), а на його місце призначать, скажімо, Тігіпко.
Mullerfather – Взагалі, вважаю, пора припиняти цей балаган. ЗП потрібно виплачувати на спецрахунок НБУ. Населенню роздати картки; І по них пересічний вже зможе купити те, що буде схвалене чиновниками, скажімо: макаронів не більше 3-х кг на місяць, м’яса не більше одного кг, але ні в якому разі не золото і не валюту.
CutemanУРА, нарешті! У нас буде своя, справжня ДЕРЕВЯНА гривня – аналог рад.рублів, які обміняти на бакси було практично неможливо (та й не потрібно більшості населення)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас