Дефіцит держбюджету за підсумками 2012 року може досягти 5% ВВП - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит держбюджету за підсумками 2012 року може досягти 5% ВВП - експерт

Казна та Політика
337
На думку виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, дефіцит державного бюджету України за підсумками 2012 року може досягти 5% валового внутрішнього продукту (ВВП). Про це він повідомив на прес-конференції.
«На жаль, ми розуміємо, що більшість прогнозів, які складалися на цей рік щодо дефіциту Держбюджету, не виправдалися, і, швидше за все, дефіцит може досягти позначки в 5% ВВП», – сказав він.
При цьому О.Устенко зазначив, що, безумовно, на збільшення дефіциту вплинуло продовження кризових явищ у світовій економіці, а також те, що поточний рік став роком виборів.
«Оскільки це був рік виборів, то традиційно в рік виборів дефіцит Держбюджету розширюється. Потрібно віддати належне уряду, що дефіцит Держбюджету розширився всього лише на 0,5 п.п., а не на 1-2 п.п,. як це традиційно для України та інших країн з ринками», – сказав О.Устенко.
Водночас він зазначив, що, безумовно, дефіцит Держбюджету знижувати необхідно, але робити це потрібно не на шкоду розвитку економіки.
«Проблема полягає в тому, що в період кризи фіскальний мультиплікатор коливається для України від 0,9 до 1,7. Це означає, що, знижуючи дефіцит державного бюджету на 1% є ризик того, що економіка може знизитися на 0,9-1,7%, а це вже серйозний удар для будь-якої системи, але для невеликої економіки, якою є економіка України, це може стати колосальним ударом. Тому ми очікуємо, що уряд буде дуже обережно йти в цьому напрямку», – повідомив О.Устенко.
Він зазначив, що дефіцит держбюджету на наступний рік, ймовірно, буде на рівні 3,5%, що явно не збігається з рекомендаціями Міжнародного валютного фонду, які передбачають дефіцит держбюджету на рівні 2-2,5% ВВП. Але, за словами експерта, досягти такого рекомендованого показника означало б «депресувати економічне зростання в країні».
Довідка. Згідно з чинною редакцією Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» (з поправками), доходи бюджету плануються на рівні 372,331 млрд грн, в т.ч. доходи загального фонду – 320,598 млрд грн, видатки – 404,298 млрд грн, зокрема видатки загального фонду – 351,194 млрд грн.
Граничний рівень дефіциту держбюджету на 2012 рік запланований на рівні 31,129 млрд грн, в т.ч. дефіцит загального фонду – 27,245 млрд грн.
Бюджет розрахований, виходячи з урядового прогнозу зростання ВВП за підсумками 2012 року на рівні 3,9%, прогнозу номінального ВВП – 1,5 трлн грн, інфляція – на рівні 7,9%, курсу гривні – 8 грн за один долар.
На початку листопада Президент України схвалив збільшення дефіциту держбюджету 2012 року на 7,7 млрд грн для погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас