Як росіяни купують своїм дітям житло у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як росіяни купують своїм дітям житло у США

Нерухомість
8341
В кінці 2011 року світ вразила історія купівлі розкішного пентхауса на Манхеттені: Дмитро Риболовлєв, російський підприємець і власник футбольного клубу «Монако», придбав квартиру за 88 млн дол для своєї дочки Катерини. Пентхаус розташований на 20-му поверсі, з вікнами, що виходять на парк, просторою терасою, двома камінами і бібліотекою, обробленою рожевим деревом.
Таку розкіш не можуть собі дозволити навіть найбагатші ділки з Уолл-стріт. Але, як відомо, для дітей російські чиновники і підприємці грошей не шкодують і за можливості купують їм найкращі об’єкти, які тільки можуть знайти в Європі і США.
Згідно з даними дослідження Tranio.Ru «Російські покупці нерухомості за кордоном – хто вони?», основна група покупців (більше 90%) – підприємці, власники бізнесу. Серед тих, хто купує закордонні об’єкти, частка чиновників і співробітників різних відомств становить більше 26%. У числі покупців з цих категорій чимало тих, хто купує нерухомість не для себе, а для своїх дітей. Найчастіше це пояснюється бажанням влаштувати синів і дочок в закордонні університети.
«Ця тенденція була дуже популярна до кризи, в 2006-2007 роках. У той час мало кого могло гостро цікавити питання майбутньої інвестиційної привабливості нерухомості, що купується, так як всі перебували у твердій впевненості, що після того, як діти закінчать навчання, куплене житло не тільки значно заощадить витрати на оренду, але і при продажу принесе відчутний прибуток від зростання цін», – говорить Ілля Битков, ріелтор Coldwell Banker Residential Brokerage, що займається продажем об’єктів в Нью-Йорку і штаті Нью-Джерсі. – «З настанням кризи загальний інтерес росіян до купівлі нерухомості в США помітно послабшав, і лише в останні два роки ми по-справжньому бачимо, як російський капітал повертається на наші ринки».
При купівлі житла для дітей, які збираються вступати до вищих навчальних закладів, велику роль відіграє ліквідність об’єкту: термін навчання короткий. І є ймовірність, що студент вирішить змінити університет. Тому батьки вибирають квартири в престижних районах популярних міст. У Швейцарії та Німеччині це міста, в яких є університети, у Великобританії – Лондон.
За словами Іллі Биткова, в Нью-Йорку пальму першості утримує Манхеттен. Для дітей-студентів там купують дво- або трикімнатні квартири вартістю 1,5-3 млн дол. Попитом користуються такі райони, як Грінвіч-Віллідж, де знаходиться Університет Нью-Йорка, Сохо, Трайбека і Челсі, а також Верхній Вест-Сайд, поряд з Колумбійським університетом. Крім Манхеттена, купують житло і в невеликих містах Нью-Джерсі.
«У моїй практиці був випадок, коли клієнт, який приїхав з метою придбання квартири на час навчання сина, змінив план купівлі нерухомості на Манхеттені і придбав двокімнатну квартиру в одному з престижних комплексів на “золотому узбережжі” Нью-Джерсі, в місті Уест-Нью-Йорк. Покупка обійшлася мінімум на 30-40% дешевше, квартира мала чудовий вид на річку Гудзон і панорамний вид на хмарочоси Манхеттена», – розповідає Ілля Битков.
За словами експерта, діти, які завершили навчання в американському вузі, часто отримують громадянство США і починають будувати свою кар’єру в цій країні. Є батьки, які формально залишаються власниками нерухомості, але насправді проживають за межами США, і житло віддають в повне розпорядження дітям. Наприклад, особняки синів і дочок російських бізнесменів є в Кресскілле (3,2-3,5 млн дол), Альпайн (6-7 млн дол) та інших муніципалітетах. Буває, що батьки купують нерухомість спеціально для дітей після закінчення навчання.
«У першій половині 2012 року був проданий особняк вартістю 3 млн. дол, власниками якого були батьки, які постійно не проживали в США. Після продажу об’єкта для дітей, які закінчили навчання в 2011 році, була куплена нерухомість вартістю близько 1 млн дол з меншими витратами на утримання», – говорить Ілля Битков.
За словами Романа Григор’єва, керівника компанії LonGrad, у Великобританії переваги чиновників у виборі житла для дітей не відрізняються від вибору середньостатистичного російського покупця. Державні службовці зосереджують свою увагу здебільшого на Лондоні, зрідка переводячи увагу на графство Суррей. Попитом користуються квартири з високими стелями в старовинних будинках і новобудовах, а також заміські особняки, – інтерес викликають об’єкти різних типів.
У Лондоні купують не тільки для проживання під час навчання у вузі, але і для того, щоб забезпечити дитині безбідне існування в майбутньому. Наприклад, в 2010 році шестимісячний син Романа Абрамовича і Даші Жукової Аарон-Олександр отримав в подарунок від тата власні апартаменти в Лондоні. Квартира вартістю 4,5 мільйона дол розташована в Сохо, елітному районі британської столиці.
За словами Катерини Данекіної, що керує компанією Love Calabria, російські бізнесмени проявляють цікавість до Мілану і швейцарських міст. Там вони купують нерухомість для своїх дітей, які бажають вступити в європейські вузи.
Як відзначає Вестардс Розенбергс, співвласник і голова правління Baltic Sotheby’s International Realty, російські чиновники і підприємці проявляють великий інтерес до латвійської нерухомості преміум-класу. Найбільший попит викликають Рига і Юрмала.
Представники компанії Ober Haus вважають, що інтерес з боку цих груп покупців викликаний можливістю отримати дозвіл на проживання.
«У нас був випадок, коли російський бізнесмен купив трикімнатну квартиру в центрі в новому проекті за 210 тисяч євро для своєї дочки. Один пан для дозволу на проживання купив старовинну садибу в провінції для сина, якому вже виповнилося 18 років, і тому він не міг отримати дозвіл на проживання разом з батьками. Були випадки придбання магазинів вартістю 250 000-350 000 євро в центрі міста для забезпечення стипендії своїм дітям», – говорить Олександр Свиридов, старший менеджер з продажу компанії Ober Haus.
Таким чином, мотиви, якими керуються росіяни при купівлі закордонної нерухомості для дітей, зводяться до наступного:
  • Забезпечити житлом на час навчання в закордонному вузі. У цьому випадку найчастіше вибирають США, Лондон, Німеччину і Швейцарію.
  • Гарантувати безбідне існування. Нерухомість купується як альтернатива банківському рахунку, капітал зберігається і примножується. Найпопулярніші варіанти – Лондон і Нью-Йорк.
  • Ці ж міста батьки вибирають для того, щоб в майбутньому дитина змогла переселитися за кордон і отримати іноземне громадянство.
  • Бувають ситуації, коли нерухомість потрібна лише для того, щоб отримати дозвіл на проживання. Так часто відбувається в Латвії.
Юлія Кожевнікова
За матеріалами:
Tranio.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас