5 нових законів влади, які обернуться збільшенням витрат населення з Нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 нових законів влади, які обернуться збільшенням витрат населення з Нового року

Казна та Політика
6025
Починаючи з четвертої години вечора вівторка Верховна Рада впритул зайнялася наповненням майбутнього бюджету. За 2 години народні депутати схвалили в цілому або в першому читанні 5 документів, що безпосередньо впливають на наповнення бюджету в 2013 році. Власне, це навіть компенсувало провал Віталія Хомутинника з ініціативою Нацбанку про введення 15%-го пенсійного збору при продажу валюти.
Як вже повідомлялося, першим із знакових документів голосування пройшов закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо змін ставок деяких податків і зборів», поданий тим же Хомутинником. Ним, зокрема, були підвищені ставки акцизу на пиво, кріплені та ігристі вина, сидр, спирт і сигарети. Причому якщо акциз на пиво був підвищений незначно – з 0,81 грн/л до 0,87 грн/л, то, до прикладу, на сигарети з фільтром – з 110,64 грн/тис. шт. до 162,60 грн/тис. шт., на сигарети без фільтру – з 49,48 грн/тис. шт. до 72,70 грн/тис. шт. Нові ставки на сигарети набирають чинності з 1 січня, на алкоголь – з першого числа третього місяця після публікації документа.
Цим же законом були зменшені ставки єдиного податку для спрощенців 5-ї і 6-ї груп, в які потрапили єдинники, чий річний дохід може досягати до 20 млн. грн., що й послужило приводом деяким експертам говорити про те, що дані категорії з’явилися саме для тінізації бізнесу можновладців. Ставку єдиного податку їм зменшили з 7% і 10% до 5% і 7% відповідно.
Після акцизів і обраних спрощенців прийшла черга Земельної реформи, а саме – були схвалені зміни до Земельного кодексу авторства представника Президента в парламенті Юрія Мірошниченка. Прес-служба парламенту поспішила оголосити про те, що депутати тим самим продовжили мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, але забули згадати про невелику приписку в документі: мораторій продовжили максимум до 1 січня 2016 року, але він буде відразу ж знятий після ухвалення закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Що цілком може статися вже 4 грудня, коли пройде останнє засідання Ради діючого скликання. А значить – бюджет гарантовано отримає певні надходження від продажу чорноземів.
Розправившись із земельним питанням, депутати взялися за автопром. За основу були схвалені 2 законопроекти регіонала Ярослава Сухого і бютівця Валерія Крайнього. Документами пропонується встановити ставки податків на утилізацію легкових автомобілів у розмірі 5,5 тис. грн., на інші транспортні засоби – 38 тис. грн. Цим рішенням збір за утилізацію легкових авто практично зрівнявся з встановленими раніше урядом сумами збору за ввезення авто з Росії.
Після цього парламентарії схвалили в першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску». Фактично, мова йде про те, щоб дати можливість заробітчанам покривати з-за кордону дефіцит Пенсійного фонду. Зокрема, гастарбайтерам запропоновано платити у валюті єдиний соцвнесок за так званими Договорами про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас