Країни Європи скорочують імпорт газу і віддають перевагу закупівлям вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Європи скорочують імпорт газу і віддають перевагу закупівлям вугілля

Енергетика
1012
Багато країн Європи скорочують експорт газу і віддають перевагу збільшенню закупівель вугілля.
Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це сьогодні під час Х Міжнародного форуму «Газ Росії – 2012» сказав президент Російського газового товариства Валерій Язєв.
«Система торгівлі правами на викиди вуглекислого газу дає парадоксальні ринкові сигнали, які роблять вигідним перехід не на газ, а на вугілля. У першому півріччі Німеччина, Італія та Нідерланди імпортували кам’яного вугілля зі США і Колумбії відповідно на 37%, 83% і 86% більше, ніж у першій половині 2011 року», – сказав В.Язєв.
За його словами, за 9 місяців поточного року виручка «Газпрому» від продажу природного газу в Європу збільшилася на 5,8%, але скоротилася від продажів в ближнє зарубіжжя на 9,8%. Зокрема, за підсумками 9 місяців на 11% скоротила закупівлі російського газу Італія, на 20,4% – Франція, на 5,4% – Великобританія. Збільшилися продажі газу тільки в Туреччину – на 10,4%, повідомив він.
В.Язєв повідомив, що в цілому імпорт в першому півріччі Євросоюзом скрапленого природного газу (він займає 20% загальних продажів газу), скоротився на 34%, трубопровідного – на 12%. Також постачання СПГ з Катару зменшилися на 34%, з Нігерії – на 44%. СПГ тепер йде до Японії і Кореї, де ціна прив’язана до нафтового кошика і в середньому майже в два рази вища, ніж в Євросоюзі, зазначив він.
У той же час, В.Язєв впевнений, що ці проблемні моменти не знижують інтересу російського експортера до європейського ринку.
За його словами, незважаючи на те, що в цьому році експорт російського газу до Європи зменшиться приблизно на 4,3%, частка Росії в газопостачанні Європи зберігається на рівні 38,6%.
При цьому В.Язєв підкреслив, що конкуренція на європейському ринку посилюється.
«Крім Норвегії, Алжиру, Нідерландів, Нігерії, Катару в недалекому майбутньому можуть з’явитися нові конкуренти: Азербайджан, Туркменістан, Мозамбік, Кіпр, Ізраїль та інші. А ще є Іран та Ірак. Можливо, і норвежці знову наростять виробництво газу. Їм вселяє оптимізм відкриття багатющих родовищ в Баренцевому морі», – сказав він.
Як повідомлялося, в середині жовтня поточного року міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв про зниження споживання країною російського газу на 15% і економію 1,8 млрд дол за рахунок переведення майже всіх ТЕЦ на вугілля.
Президент України Віктор Янукович у травні 2012 року заявляв, що обсяг видобутку вугілля в Україні в поточному році повинен вирости до 85 млн тонн.
В останні два роки Україна декларує плани щодо переходу на жорсткий режим економії енергоресурсів у зв’язку з високою ціною на російський газ і його частковим заміщенням вітчизняним вугіллям.
Споживання вугілля в Україні в січні-вересні 2012 року збільшилося, в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року, на 6,8% – до 45,483 млн тонн, видобуток вугілля за цей період виріс на 5,3% – до 63,997 млн тонн з 60,772 млн тонн за аналогічний період 2011 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас