ЄК починає війну з найбільшими корпораціями-неплатниками податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК починає війну з найбільшими корпораціями-неплатниками податків

Казна та Політика
990
Єврокомісія пропонує нові жорсткі заходи, які дозволять боротися з використовуваними найбільшими корпораціями агресивними схемами ухилення від податків.
Як пише Financial Times, через корпоративні схеми ухилення та оптимізації сплати податків держави Євросоюзу недораховуються близько $60 млрд на рік.
Останнім часом посилюється тиск на компанії, які штучним чином виводять доходи в офшор або в країни з низькими ставками оподаткування.
Згідно з проектом пропозиції Єврокомісії, який потрапив у розпорядження FT, державам-членам рекомендується схвалити єдине визначення “податкового притулку”, а потім анулювати або призупинити дію договору про уникнення подвійного оподаткування з країнами, які підпадають під таке визначення. В результаті таких змін компанії не зможуть більше використовувати переваги низького оподаткування в “податкових притулках”.
Нове, більш жорстке визначення “податкового притулку” засноване на існуючих в Євросоюзі правилах корпоративного оподаткування. Крім непрозорості оподаткування та відмови обмінюватися податковою інформацією з іншими країнами, воно містить такі критерії, як пропозиція певних податкових переваг тільки компаніям-нерезидентам.
Єврокомісія також рекомендує державам ЄС включити в національне законодавство “загальне положення про боротьбу зі зловживаннями” в податковій сфері, яке дозволить податківцям не враховувати корпоративні домовленості, основною метою яких є податкова оптимізація, а не комерційні відносини. Крім того, щоб запобігти “подвійному неоподатковуванню”, в двосторонні договори про уникнення подвійного оподаткування пропонується включити пункт про те, що одна з договірних країн не буде стягувати податки на прибуток тільки в тому випадку, якщо такий прибуток фактично обкладається податками в іншій договірній країні.
В результаті подібних податкових реформ такі держави, як Ірландія, можуть втратити податкову привабливість для корпорацій, вважають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас