Українська валюта є найбільш недооціненою у світі - за паритетом купівельної спроможності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська валюта є найбільш недооціненою у світі - за паритетом купівельної спроможності

Валюта
10189
Українська валюта є найбільш недооціненою у світі за паритетом купівельної спроможності. Про це заявив президент Міжнародного інституту бізнесу, екс-член правління ЄБРР Олександр Савченко.
“Його розраховує Світовий банк раз на 4-5 років, дуже близький до нього індекс біг-мака. Над ним не треба сміятися – цей індекс дуже чітко характеризує купівельну спроможність валюти. Бо це не просто бутерброд. В цьому бутерброді є і рентна ставка, і зарплата персоналу, і ціна інгредієнтів, і навіть корупція є. І за такими розрахунками курс повинен бути 4 гривні за долар. Я навіть вивів закон: чим більше недооцінена валюта, тим бездарніші ми маємо систему і уряд. Я маю увазі не теперішній уряд , а всі уряди за 20 років. Тут навіть внесок попередніх впливає сильніше, ніж наступні – змінити систему дуже важко”, – зазначив він.
І навпаки, найуспішніші уряди – це ті, в країнах яких валюта переоцінена. Це Швейцарія, Японія, Норвегія, Швеція та інші. У них уряд більш високого рівня. Таким чином, Савченко зробив висновок, що Україна слабка, і нею керує найбездарніший уряд у світі, тому що цей індекс розраховується для 110 країн. Тому в силу того, що Україна не має відповідних інститутів і людей, навряд чи Україна здатна на реальні економічні реформи.
Також експерт висловив свої прогнози щодо курсу долара. Так, на кінець року він складе 8,4 грн/дол за підтримки уряду. Якщо ж уряд перестане підтримувати гривню, курс може піднятися до 8,5-8,6 грн/дол. Що стосується прогнозів на 2013 рік, то, на думку експерта, курс на кінець наступного року може скласти 9,2 грн/дол.
Такому курсу сприятимуть два чинники: по-перше, гривня все-таки повинна девальвувати (на це вказують багато факторів), а по-друге, інфляція в наступному році буде вищою.
Третім чинником буде те, що, швидше за все, Україна не домовиться з МВФ щодо підвищення цін на енергоносії для населення та плаваючого валютного курсу, і, в підсумку, не отримає від МВФ грошей. Це, на думку Савченка, призведе до хронічного дефіциту валюти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас