Мінфін і НБУ хочуть ввести 15-відсотковий податок на продаж іноземної валюти - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін і НБУ хочуть ввести 15-відсотковий податок на продаж іноземної валюти - ЗМІ

26702
Як стало відомо Банки.ua з урядових джерел, Міністерство фінансів України та НБУ розробили програму боротьби з валютними спекуляціями адміністративними заходами.
Першим і найбільш помітним для простих українців кроком стане введення податку на продаж іноземної валюти. Якщо зараз в обмінному пункті (за наявності валюти, природно), достатньо просто пред’явити паспорт і провести конвертацію без будь-яких комісійних виплат, то вже найближчим часом ситуація зміниться. З ініціативи регуляторів українського фінансового ринку буде введений 15-відсотковий податок на продаж іноземної валюти і 1-відсоткові відрахування до Пенсійного фонду України. В результаті, купуючи валюту з метою подальшого перепродажу, спекулянти автоматично будуть втрачати 16%.
Оподаткування операцій з іноземною валютою широко використовується у світовій практиці, оскільки курсова різниця, яка виникає при послідовній купівлі-продажу валюти, вважається додатковим джерелом доходу. Для юридичних осіб така норма вже частково застосовується і у вітчизняній практиці бухгалтерського обліку, тому новий податок на продаж іноземної валюти лише поширює її і на фізосіб.
Втім, в українських умовах дана ініціатива виконує насамперед обмежувальну функцію, спрямовану на стабілізацію валютного ринку, а не на поповнення бюджету. На думку експертів, необхідність платити податки в сукупному розмірі 16% нівелює весь можливий прибуток від валютних коливань, роблячи спекулятивні операції абсолютно невигідними.
Інші держави в умовах світової фінансової кризи застосовують ще більш жорсткі стабілізаційні заходи щодо конвертації іноземної валюти. Так, в Мексиці з 2010 року діє жорстке обмеження на придбання американських доларів: приватна особа не може придбати більше 1 500 доларів на місяць. В Аргентині діють обмеження на купівлю як великих, так і незначних сум іноземної валюти. А з 3 квітня 2012 року в цій країні введена також заборона на зняття будь-якої іноземної валюти з дебетових електронних карток за межами країни. Зняття коштів можливе тільки з валютного рахунку в розмірах, що не перевищують 300 доларів на місяць.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас