Кабмін почав розробку єдиного базового закону в сфері ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін почав розробку єдиного базового закону в сфері ЖКГ

414
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства почало розробку єдиного базового закону в сфері ЖКГ, повідомили в прес-службі міністерства.
Згідно з повідомленням, за словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександра Аліпова, у сфері ЖКГ діє 21 закон, а деякі з законів навіть по-різному визначають термінологію. При цьому будь-які спроби удосконалити чинну галузеву нормативну базу впираються в суперечність того чи іншого закону. Саме тому Мінрегіон почав підготовку єдиного базового закону в сфері житлово-комунального господарства, покликаного замінити всі існуючі нині.
«Ми плануємо чітко визначити комунальні ресурси товаром, ввести обов’язковий технічний і комерційний облік і на законодавчому рівні встановити правовідносини, єдині для всіх без винятку виробників і споживачів послуг», – зазначив О.Аліпов.
За його словами, це усуне дублювання і протиріччя у законодавстві, призведе до уніфікації термінів і почне процес дерегулювання галузі. Також у новому законі передбачається поділ правовідносин власності (житлова політика) та управління житлово-комунальним господарством (надання комунальних послуг).
У Мінрегіоні нагадали, що на сьогоднішній день питання житлової політики в Україні регулюють Житловий кодекс УРСР (зі змінами, ухвалений 30 червня 1983 року) та Закон України «Про приватизацію державного житлового фонду», а також «Про забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитків». Зокрема, вимоги доступності та соціального житла встановлюють Закон України «Про житловий фонд соціального призначення» та «Про запобігання впливу фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва». Питання управління спільним неподільним майном регламентують Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ) та «Про кооперацію» (ЖБК). У свою чергу, надання комунальних послуг регулюють закони України «Про житлово-комунальні послуги», «Про державне регулювання у сфері житлово-комунальних послуг», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про теплопостачання», окремі питання регулюються Житловим кодексом УРСР, законами України «Про відходи», «Про місцеве самоврядування», «Про захист прав споживачів», «Про енергозбереження», «Про трубопровідний транспорт» та іншими.
Як повідомлялося, в червні 2012 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства заявило про намір усунути наявні дублювання і суперечності законодавства у сфері житлово-комунального господарства та розробити єдиний базовий закон на зміну чинним.
Також в червні Мінрегіон взявся за розробку єдиної цільової програми модернізації та розвитку ЖКГ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас