ВВП Японії скоротився вперше з 2011 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Японії скоротився вперше з 2011 року

Казна та Політика
355
Економіка Японії скоротилася в III кварталі на 0,9% відносно минулого кварталу, зафіксувавши перше зниження з 2011 р., що тільки підтверджує побоювання про те, що уповільнення глобального зростання і напруженість у відносинах з Китаєм підштовхують її до рецесії.
Зниження ВВП на 0,9% було очікуваним, хоча скорочення капітальних витрат виявилося значнішим, ніж передбачалося. Sony Corp і Panasonic Corp скоротили інвестплан, щоб впоратися зі збитками, викликаними зростанням конкуренції і сильною ієною, повідомляє Reuters.
Послаблення зовнішнього попиту стало причиною скорочення ВВП на 0,7% за липень-вересень. Експорт Японії знизився на 5% в цей період, що стало найзначнішим зниженням після спаду на 6% за період квітень-червень минулого року.
Суперечка з Китаєм з приводу островів у Східно-Китайському морі викликала запеклі протести і бойкот японських товарів в КНР, що зробило свій внесок у зниження обсягу експорту, особливо для виробників автомобілів, таких як Nissan і Toyota.
У річному вирахуванні ВВП Японії в III кварталі 2012 р. скоротився на 3,5%.
“Дані про ВВП підтверджують, що економіка знаходиться в рецесії, – сказав Тацусі Сікано, старший економіст з Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities у Токіо. – Поточний квартал повинен стати другим кварталом спаду поспіль”.
Статистика чинить тиск на Банк Японії, схиляючи його до подальшого розширення програми грошових стимулів, так як сильна ієна і територіальна суперечка з Китаєм негативно впливають на і без того слабкий експорт.
Міністр економіки Японії Сейдзі Маехара вважає, що Центробанку слід значно пом’якшити політику для стимулювання економіки, але, на думку керуючого Банку Японії Масаакі Сіракава, державі також слід зробити свій внесок, передає Reuters.
Багато аналітиків чекають, що Банк Японії залишить все як є на засіданні на наступному тижні, але деякі вважають, що він знову розширить програму стимулів на засіданні 19-20 грудня.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас