Греція переходить до радикальних методів боротьби з ухиленням від податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція переходить до радикальних методів боротьби з ухиленням від податків

Казна та Політика
1670
Греція має намір посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків за рахунок драконівських заходів: згідно з новим законом, будь-який споживач має право відмовитися від оплати рахунку, якщо операція не фіксується для цілей оподаткування.
Як відзначає The Wall Street Journal, найсильніше від нововведень постраждають грецькі ресторани: оскільки значний обсяг рахунків оплачується готівкою, показники ухилення від податків в ресторанному бізнесі є одними з найвищих серед усіх галузей економіки. Всі заклади громадського харчування повинні будуть додати до меню повідомлення про право клієнта відмовитися від оплати рахунку без відповідним чином оформленого чека або іншого платіжного документа.
Подібні вимоги будуть застосовуватися до власників магазинів і таксистів, юристів, лікарів, сантехніків, електриків – всіх осіб та організацій, що надають послуги або продають товари населенню.
“З цими заходам споживач буде захищений, а ухилення від податків стане складнішим”, – вважає заступник міністра Греції у справах розвитку Атанасіос Скордас.
“Тіньова економіка” Греції становить близько 24% її офіційного ВВП. При цьому ухилення від податків щорічно обходиться країні в 28 млрд євро (майже 15% ВВП).
У минулому спроби уряду посилити контроль над збором податків не знаходили розуміння серед широкої громадськості: прості греки впевнені в тому, що корінь всіх бід Греції не вони самі, а найбільш забезпечені і політично впливові верстви населення, відзначає WSJ.
“Чеки не пробивають ті, хто просто намагається звести кінці з кінцями. Вони не від податків ухиляються, просто малому бізнесу інакше не вижити”, – заявила виданню власниця невеликого кафе в Афінах Марія Костакі. Сама вона стверджує, що завжди видає відвідувачам чеки, хоча і скаржиться на “непомірний” ПДВ, що становить в грецькому ресторанному бізнесі 23%.
У бюджет на 2013 рік уряд Греції заклав податкові надходження на рівні 44 млрд євро – мінімальний обсяг з 42,3 млрд євро в 2006 році. Настільки низький рівень доходів бюджету пояснюється економічним спадом в країні – рецесія в 2013 році продовжиться вже шостий рік поспіль. Однак підвищення збирання податків істотно пом’якшить бюджетну і боргову кризу в Греції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас