Польща отримала від приватизації $2,8 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща отримала від приватизації $2,8 млрд

Казна та Політика
171
За 10 місяців поточного року Польща виконала план приватизації 2012 р. майже на 90%, отримавши від продажу державних компаній близько 2,76 млрд доларів (1USD = 3,2 PLN).
За даними MSP, польський уряд в поточному році має намір отримати від приватизації 3,1 млрд доларів після 4,1 млрд доларів в минулому році і рекордних за останнє десятиліття майже 7 млрд доларів (за поточним курсом) в 2010 році.
За останні майже п’ять років Польща продала держкомпаній і часток в них на більш ніж 16 млрд доларів.
З початку ринкових реформ, що розпочалися в дев’яностих роках, найбільша східноєвропейська держава, що входить в Євросоюз, отримала від приватизації понад 43 млрд доларів.
При цьому з 1991 року, коли країна почала приватизацію, найбільше від продажу держмайна в еквіваленті національної валюти Польща отримала в 2000 році – більше 27 млрд злотих, або трохи більше 6 млрд доларів за курсом того часу.
MSP називає головною метою приватизації підвищення конкурентоспроможності польських компаній, зазначивши, що в умовах нинішньої фінансової кризи вона також дозволяє країні зменшити боргове навантаження та уникнути підвищення податків для скорочення дефіциту бюджетних фінансів.
“Продовження приватизації врешті-решт є елементом завершення (ринкової) трансформації: участь держави в польській економіці все ще становить більше 20%, а в розвинених країнах, рівня яких ми намагаємося досягти, цей показник близько 10%”, – відзначають в міністерстві.
Як повідомлялося, навесні поточного року польський уряд затвердив дворічну програму приватизації близько 300 держкомпаній на суму близько 5 млрд доларів. Раніше влада неодноразово заявляла про намір зберегти контроль держави над стратегічними компаніями, зокрема у сфері забезпечення країни енергією.
Довідка. 38-мільйонна Польща запланувала витрати свого бюджету в поточному році на рівні майже 103 млрд доларів за дефіциту, що не перевищує 11 млрд доларів. За даними МВФ, у минулому році Польща за обсягом ВВП, що склав 514,5 млрд доларів, посіла 23-є місце в світі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас