Ймовірність розвалу єврозони - 90% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ймовірність розвалу єврозони - 90%

4043
Фонд Нуріеля Рубіні Roubinin Global Economics підготував чотири сценарії розвитку ситуації в єврозоні. Шанси Греції і Португалії залишитися в єврозоні в фонді оцінили всього в 10%. Саме така ймовірність того, що країни єврозони створять бюджетний союз, а проблемні регіони будуть субсидувати за рахунок прямих вливань зі скарбниці багатих країн Центральної Європи. Найбільш вірогідний сценарій: повільний і сумний розвал єврозони з поступовим виходом проблемних країн, млявими дефолтами і таким же млявим зростанням.
Завдяки програмі купівлі облігацій проблемних країн ЄЦБ ймовірність найгіршого сценарію для єврозони, тобто її неконтрольованого розвалу, знизилася всього до 10%.
Але базовий сценарій розвитку ситуації в Європі Маріо Драгі так не змінить: рішення будуть ухвалюватися болісно повільно, політики просто не встигнуть за розвитком економічної та політичної ситуації.
Політики болісно довго будуть шукати механізми, які допомогли б уникнути виходу Греції і Португалії. Коли рішення знайдуть, багато країн до цього моменту вже зіткнуться з необхідністю оголосити дефолт, деякі просто вирішать, що їхній економіці краще без євро.
Практично всі сценарії фонду передбачають вихід з єврозони Греції та Португалії. Імовірність того, що обидві країни залишаться в єврозоні, в фонді оцінили в 10%. Це можливо тільки у випадку, якщо європейські політики погодяться на створення повноцінного бюджетного союзу, який буде передбачати трансферти проблемним країнам. Раніше ймовірність того сценарію оцінювали в 15%.
Імовірність дефолту за боргом Ірландії значно зросла. Іспанії в будь-якому випадку знадобиться повноцінна програма допомоги від ЄС, МВФ і ЄЦБ.
У найгіршому випадку (ймовірність 10%) єврозону доведеться покинути і Франції.
Імовірність того, що Греція і Португалія залишаться в єврозоні, – 10%
Відповіді на популярні питання
Експерти фонду вирішили підготувати і відповіді на популярні питання про долю єврозони.
Які кроки приведуть до виходу Греції з єврозони?
Найімовірніше, процес виходу Греції з єврозони запустить розпад нинішньої правлячої коаліції і нові вибори.
Європейці поки ще видають Греції антикризові транші. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд здійснили візити в країну.
Європейці вичікують: їм потрібно, щоб Італія та Іспанія були достатньою мірою захищені на випадок виходу Греції з єврозони. Якщо їх вдасться захистити, розпаду єврозони та “ефекту доміно” не буде.
Небезпека виходить від самих греків. У травні 80% населення, згідно з опитуваннями, виступало за членство в єврозоні, в липні їх частка скоротилася до 67%. У 2013 році уряду потрібно скоротити витрати бюджету ще на 9 млрд євро – це не додасть євро популярності в країні.
Коаліція, яка сформувала грецький уряд, виглядає жалюгідно. Популярність ПАСОК знижується, в самій партії незадоволені її лідером Евангелосом Венізелосом. Демократичні ліві навряд чи зможуть піти на істотне скорочення пенсій чи зарплат, а це неминуче буде потрібно. У підсумку, вони можуть покинути уряд.
Антоніс Самарас, нинішній прем’єр, також може подати у відставку через соціальні хвилювання і зростання напруженості.
Після розпаду уряду до влади прийде СІРІЗА, яка критикує програму економії і збирається ввести мораторій на виплату держборгу. Якщо вона буде відстоювати цю позицію на переговорах з європейськими лідерами, то Греції відріжуть фінансування і вона покине єврозону.
Якщо СІРІЗА піде на переговори з європейцями, то втратить підтримку населення. Будуть наступні вибори і новий етап політичної кризи. Він закінчиться лише тоді, коли буде обрана партія, готова відмовитися від внутрішньої девальвації і від євро.
Чи допоможе Греції девальвація драхми?
У Греції розвинений туристичний сектор, а також сільське господарство. Фармацевтика та обробна промисловість були неефективні через низьку конкурентоспроможність економіки.
Девальвація допоможе цим галузям стати більш конкурентоспроможними. Греція буде здатна забезпечити свої потреби сама, а потім оживуть інші експортні сектори економіки.
Головне – боротися з бюрократією та корупцією, незалежно від того, залишиться країна в єврозоні чи покине валютний союз.
Чи викличе вихід Греції нову хвилю кризи в Європі?
Єдиний канал, по якому може поширитися криза, – це відтік депозитів. Поки ЄЦБ надає банкам ліквідність, серйозних проблем не буде.
Якщо ЄЦБ призупинить програму надання ліквідності, то європейцям доведеться починати болісні переговори про створення єдиної системи гарантій за депозитами, в тому числі, створення нових резервів.
Як скоро Іспанія попросить допомоги?
Німеччина в останні тижні вимагала від Іспанії почекати з офіційним проханням про допомогу. Меркель чекала звіту “трійки” щодо Греції. ESM повинен був надати Іспанії, Греції та Кіпру фінансування в рамках одного пакету.
Маріано Рахой хоче попросити допомоги лише після регіональних виборів і затвердження бюджету на 2013 рік.
Про допомогу Іспанія попросить до кінця цього року.
Дірку якого розміру можна заткнути грошима ESM і OMT?
До кінця 2015 року Іспанії треба погасити облігації на суму 215 млрд євро, Італії – на 310 млрд євро. Ці облігації потрібно буде рефінансувати, хоча інвестори можуть і не захотіти дати країнам нову порцію грошей.
В обох країн збережеться дефіцит бюджету навіть у випадку вдалого проведення реформ і реструктуризації боргу. Додатково Іспанії знадобиться 155 млрд євро, а Італії – 82 млрд євро.
40% облігацій Іспанії мають термін погашення до 3 років, в Італії таких облігацій 26%. Їх цілком може купити ЄЦБ в рамках програми OMT.
ESM може викуповувати половину публічних розміщень облігацій.
Загалом потреби у фінансуванні за рахунок обох організацій можуть бути повністю задоволені.
Чи втратять ринки довіру до OMT?
Як тільки Іспанія попросить про допомогу і програма почне працювати, на ринках почнеться справжнє ралі.
Однак програма не зможе допомогти з виходом з кризи проблем Європи, а лише купить трохи часу. Як і у випадку з LTRO не ясно, коли її дія на ринки закінчиться.
Чи можуть країни Центру вийти з єврозони до того, як її покинуть країни периферії?
Це нереалістичний сценарій. Економічна модель Німеччини заснована на зростанні експорту. Якщо вона відмовиться від євро і повернеться до марки, то валюта сильно виросте в ціні, це підірве економічну модель Німеччини.
З сильних країн єврозони найбільші шанси на відмову від євро є у Фінляндії. Це може статися, якщо європейці будуть рухатися в бік більшої інтеграції або, навпаки, єврозона почне розпадатися на частини.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас