Набув чинності закон, спрямований на захист прав кредиторів і позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності закон, спрямований на захист прав кредиторів і позичальників

2015
Набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов’язань” (№5405-VI). Цим Законом вносяться зміни до Цивільного, Господарського і Господарсько-процесуального кодексів України, до законів «Про виконавче провадження» та «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».
Про це повідомляє прес-служба Асоціації українських банків (АУБ).
За словами Президента АУБ Олександра Сугоняка, цей Закон спрямований на захист прав як кредиторів, так і позичальників, сприяє покращенню економіки та розвитку кредитування.
АУБ є одним з ініціаторів необхідності розробки заходів щодо вдосконалення виконання кредитних зобов’язань. Зокрема, в лютому 2012 року АУБ направила звернення до Президента України з нагоди резонансного і негативного для іміджу України рішення державного суду щодо одної з ділянок фінансового ринку з 100% іноземною участю і звернула його увагу на необхідність вживання відповідних заходів.
Після створення при Кабінеті міністрів України спеціальної робочої групи з обговорення проекту даного закону, АУБ взяла активну участь в її роботі. Більшість пропозицій АУБ було враховано в новому законі.
Як наголошують в АУБ, очевидно, що і кредитори, і позичальники зацікавлені у включенні до Закону «Про виконавче провадження» норми про обмеження плати за організацію продажів майна боржника 5-ма відсотками від вартості реалізованого майна (зараз ця плата втричі більша).
Актуальними також є норми закону, спрямовані на поліпшення виконавчого провадження (опис майна юридичної особи з її балансу, арешт рахунків боржника, які можуть бути відкриті ним після рішення суду про стягнення), а також норми, що уточнюють деякі процедури банкрутства боржника.
У той же час, на думку АУБ, дискусійним є введення в ЦКУ нової статті 1057-1 ЦКУ, яка може неоднозначно застосовуватися на практиці в збиток як кредиторам, так і боржникам. АУБ сподівається на подальше вдосконалення ст.1057-1 ЦКУ та формування стійкої судової практики застосування норм нового закону. З цього приводу АУБ планує звернутися до профільного Парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас