"Інтертелеком" заперечує порушення мовного закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Інтертелеком" заперечує порушення мовного закону

888
ТОВ “Інтертелеком” (Одеса) заперечує порушення закону “Про основи державної мовної політики”.
У направленому народному депутату Вадимові Колесніченку листі “Інтертелеком” зазначає, що стаття 18 закону передбачає вільне використання державної, регіональної, мов меншин, інших мов в економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ і організацій, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб.
“Тобто, законом встановлено, що будь-яка юридична особа може на свій розсуд обирати зручну для господарювання мову для організації власного господарського процесу на основі вільного волевиявлення”, – зазначено в листі.
Крім того, “Інтертелеком” підкреслює, що в частині 3 ст. 18 закону встановлено, що у внутрішніх правилах підприємств, установ та організацій будь-якої форми власності забороняється ухвалення будь-яких положень, що виключають або обмежують у спілкуванні співробітників використання державної мови, російської, інших регіональних мов або мов меншин. Компанія заявляє, що в її внутрішніх правилах не існує жодних мовних обмежень спілкування співробітників, а мовне розмаїття сприймається як цілком природне і всіляко вітається.
“Частиною 5 статті 6 закону визначено, що жодне положення цього закону не може тлумачитися як спрямоване на звуження сфери використання державної мови. А в частині 1 цієї ж статті встановлено, що державною мовою України є українська мова”, – йдеться в листі.
Компанія також підкреслює, що в частині 1 статті 25 закону чітко зазначено, що у сфері надання послуг поштового зв’язку і телекомунікацій в Україні використовуються державна мова, регіональні мови або мови меншин – тобто документи підприємств можуть викладатися будь-якою з перерахованих мов на розсуд самих підприємств.
“З викладеного вище ясно випливає, що в діях співробітників ТОВ “Інтертелеком”, як і взагалі в діяльності ТОВ “Інтертелеком”, відсутні будь-які порушення вимог закону, як власне і будь-яких інших вимог законодавства України”, – зазначено в листі.
Крім цього, “Інтертелеком” з метою сприяння використанню регіональних мов або мов меншин в усній і письмовій формі в економічній і соціальній діяльності в межах територій здійснює заходи щодо відтворення документів, що застосовуються в роботі з абонентами (у тому числі договорів) та імплементації цих документів у автоматизований процес укладення договорів зі своїми абонентами.
“Але реалізація цієї роботи вимагає деякого часу, і на поточний момент не завершена, тим не менш, вона буде виконана найближчим часом і впроваджена в регіонах, в яких відповідний орган місцевого самоврядування ухвалив рішення про застосування регіональних мов або мов меншин”, – повідомляє “Інтертелеком”.
Компанія підкреслює, що в подальшій своїй діяльності буде суворо дотримуватись вимог чинного законодавства України та створювати якомога більш сприятливі умови для дотримання вимог законодавства своїми партнерами.
Як повідомлялося, народний депутат України, заступник керівника фракції Партії регіонів В.Колесніченко звернувся до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації, з вимогою відкликати ліцензію в “Інтертелекому”, а також до Генпрокуратури з вимогою притягти до відповідальності співробітників “Інтертелекому”.
Причиною звернення стало нібито порушення “Інтертелекомом” закону “Про основи державної мовної політики”.
Зокрема, В.Колесніченку надійшла скарга мешканця Одеси у зв’язку з тим, що компанія відмовилася надати йому можливість укласти договір на послуги зв’язку російською мовою, після чого В.Колесніченко направив в компанію депутатське звернення з вимогою забезпечити можливість жителю Одеси укласти договір на послуги зв’язку російською мовою.
На думку В.Колесніченка, це забезпечило б можливість реалізації права на використання рідної мови у сфері телекомунікацій та у сфері економічної та соціальної діяльності.
ТОВ “Інтертелеком” – національний CDMA-оператор. Надає послуги місцевого і мобільного зв’язку стандарту CDMA, а також бездротовий доступ в інтернет у всіх регіонах України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас