ПР просить позбавити "Інтертелеком" ліцензії через нібито порушення мовного закону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР просить позбавити "Інтертелеком" ліцензії через нібито порушення мовного закону

5967
Народний депутат України, заступник керівника фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко звернувся до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), з вимогою відкликати ліцензію у ТОВ “Інтертелеком” (Одеса), а також до Генпрокуратури з вимогою притягти до відповідальності співробітників “Інтертелекому”.
Як повідомляється на веб-сайті правозахисного громадського руху “Російськомовна Україна”, причиною звернення послужило нібито порушення “Інтертелекомом” закону “Про основи державної мовної політики”.
“Приводом такої реакції з боку В.Колесніченка стали скарги громадян про порушення їх права на використання рідної мови у сфері телекомунікацій”, – йдеться в повідомленні.
Зокрема, В.Колесніченку надійшла скарга мешканця Одеси у зв’язку з тим, що компанія відмовилася надати йому можливість укласти договір на послуги зв’язку російською мовою, після чого В.Колесніченко направив в компанію депутатське звернення з вимогою забезпечити можливість жителю Одеси укласти договір на послуги зв’язку російською мовою.
На думку В.Колесніченка, це забезпечило б можливість реалізації права на використання рідної мови у сфері телекомунікацій та у сфері економічної та соціальної діяльності.
У повідомленні зазначено, що у відповідь “Інтертелеком” в листі повідомив, що житель Одеси може в зручний час звернутися в найближчий центр обслуговування абонентів компанії, де співробітники усно донесуть зміст договору, складеного українською мовою, переклавши його російською мовою.
Однак В.Колесніченко вважає, що такі дії з боку “Інтертелекому” є порушенням закону, посилаючись на статтю 18 закону, яка встановлює, що в економічній і соціальній діяльності, у тому числі і приватних підприємств, вільно використовуються на рівні з державною мовою, і регіональні мови або мови меншин.
В.Колесніченко також посилається на статтю 25 цього закону, відповідно до якої у сфері телекомунікацій використовуються державна мова, регіональні мови або мови меншин.
Як повідомлялося, рішенням Одеської міської ради від 13 серпня 2012 р. російську мову дозволено використовувати у всіх сферах громадського життя.
ТОВ “Інтертелеком” – національний CDMA-оператор. Надає послуги місцевого і мобільного зв’язку стандарту CDMA, а також бездротовий доступ в Інтернет по всій території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас