Уряд хоче ввести акциз на бензол і метанол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд хоче ввести акциз на бензол і метанол

Казна та Політика
604
Кабінет міністрів України пропонує парламенту ввести акцизний податок на бензол сирий кам’яновугільний і метанол технічний (метиловий спирт) на рівні EUR250 і EUR400 за тонну відповідно при використанні їх як компонентів моторних палив.
Така ініціатива викладена в законопроекті №11395, зареєстрованому у Верховній Раді 5 листопада.
Згідно з документом, при використанні бензолу і метанолу в хімічній промисловості, речовини не обкладаються акцизним податком. При цьому видаються податкові векселі на термін до 90 днів, а Державна податкова служба контролює цільове використання бензолу і метанолу, створюючи на відповідних підприємствах спеціальні пости.
Як зазначається в законопроекті, відвантаження бензолу і метанолу для потреб хімічної промисловості здійснюється в межах квот, встановлених Кабінетом міністрів.
“Ухвалення зазначеного законопроекту дозволить встановити державний контроль над реалізацією бензолу сирого кам’яновугільного та метанолу, зупинити діяльність з виробництва контрафактних моторних палив з додаванням бензолу і метанолу та призведе до збільшення надходжень до державного бюджету”, – повідомила прес-служба уряду.
Згідно з даними статистики, протягом 2011 року на території України було вироблено орієнтовно 160 тис. тонн бензолу сирого кам’яновугільного. При цьому лише близько 34 тис. тонн бензолу спрямовано на одержання продуктів органічного синтезу (хімічна промисловість).
“Таким чином, майже 125 тис. тонн бензолу було направлено, в тому числі, на виробництво контрафактних моторних палив”, – пояснюють у Кабміні і нагадують, що метанол є отруйною речовиною, а підвищена концентрація бензолу при роботі двигунів внутрішнього згоряння небезпечна для здоров’я і призводить до значного збільшення забруднення навколишнього середовища.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас