Країни G20 потурбувались про більшу бюджетну свободу для себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 потурбувались про більшу бюджетну свободу для себе

Казна та Політика
236
Провідні світові економіки дали собі більше можливостей для маневру в питанні досягнення бюджетних цілей, з тим, щоб добитися скорочення дефіцитів, не ризикуючи посилити економічний спад у країнах Великої двадцятки.
На засіданні, що відбулося за день до виборів в США, G20 висловила побоювання про те, що раніше дані зобов’язання знизити дефіцит бюджетів в розвинених економіках вдвічі до кінця наступного року, можуть зашкодити світовій економіці.
«У світлі слабких темпів світового зростання, (країни) вживуть заходів до того, щоб темпи бюджетної консолідації відповідали підтримці відновлення», – йдеться в комюніке лідерів G20.
Орієнтир для скорочення дефіцитів був узгоджений на саміті в Торонто в 2010 році, коли здавалося, що руйнівна криза світової економіки, що лютувала у попередні два роки, підходить до кінця.
Зараз ці цілі виглядають недосяжними для деяких економік, включаючи США, так як зростання сповільнилося.
Хоча США необхідно взяти свій дефіцит бюджету під контроль – в 2012 бюджетному році він перевищив $1 трильйон четвертий рік поспіль – багато країн G20 сильніше стурбовані одночасним підвищенням податків і скороченням витрат, які вступлять в силу з 1 січня 2013 року.
Цей закон був ухвалений у США в минулому році, щоб показати всім, що Вашингтон здатний впоратися з бюджетними проблемами. Однак так званий «бюджетний обрив» може зіштовхнути американську економіку в рецесію в наступному році і вдарити по економіці всього світу, якщо Конгрес не схвалить термінових заходів для запобігання такому результату справи.
У комюніке G20 сказано, що США «будуть ретельно вивіряти темпи бюджетної жорсткості, щоб гарантувати, що державні фінанси рухаються сталим довгостроковим шляхом, в той же час уникаючи різкого бюджетного скорочення в 2013 році».
Намагаючись показати, що вони вірні цілі взяти під контроль свої фінанси, країни G20 обіцяють представити «правдоподібні і сміливі» боргові цілі, яких буде досягнуто після 2016 року – це нинішній крайній термін для того, щоб стабілізувати заборгованість. Ці нові цілі лідери G20 обговорюватимуть у наступному році.
Одна з ідей, яка обговорювалася в Мехіко – більшою мірою зосередитися на так званих структурних дефіцитах країн з бюджетними проблемами, з яких можна виключити наслідки рецесії, такі як високе безробіття і великі витрати на соціальне забезпечення, а також зниження податкових надходжень.
Голова Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард сказала, що скорочення бюджету повинно «визначатися структурно, а не фіксуватися на номінальних цілях».
Підвищені ризики для світової економіки
Світовій економіці все ще загрожують «підвищені» ризики, включаючи європейську боргову кризу та політичні проблеми в Японії, йдеться в комюніке.
«Світове зростання залишається помірним, і знижувальні ризики все ще підвищено», – йдеться в документі, який вказує в числі ризиків можливу відстрочку реалізації нових заходів в Європі, забезпечення додаткових бюджетних коштів у Японії та слабке зростання на деяких ринках, що розвиваються.
Що стосується Європи, то регулятори мали на увазі розбіжності в єврозоні щодо створення банківського союзу, який повинен зміцнити її слабку фінансову систему, в 2013 році.
G20 також пообіцяла вчасно ввести нові жорсткі банківські правила, що стосуються капіталу. Ці правила, відомі як Базель III, є відповіддю на фінансову кризу і повинні були вступити в силу з січня.
Регулятори у США і Європі, де розташовані багато найбільших банків, ще не завершили розробку правил. Це викликало чутки, що введення цих правил в дію може бути відкладено.
Нагадаємо, раніше міжнародні організації закликали G20 подвоїти зусилля з порятунку світової економіки.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас