Крах ЕРДЕ Банку спровокував ефект доміно на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крах ЕРДЕ Банку спровокував ефект доміно на міжбанку

Валюта
10275
Банки оголосили негласний бойкот десятці фінустанов на міжбанківському кредитному ринку. «Є 10 банків, яким кредити на міжбанку не дають на будь-яких умовах», – стверджує скарбник середнього банку, що попросив не називати його імені.
Причини дві – дефіцит грошей в системі та крах невеликого ЕРДЕ Банку. 29 жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в цю фінустанову. Наступного ж дня на міжбанку почалася справжня паніка.
30 жовтня на міжбанківському кредитному ринку ставки за кредитами овернайт злетіли до рекордних 70% річних. За такою ставкою гроші залучали учасники ринку так званої 3-ї і 4-ї груп. Це в основному дрібні та середні фінустанови з українськими акціонерами. Банки 1-ї і 2-ї груп, серед яких державні Ощадбанк і Укрексімбанк, кредитували один одного за ставками до 50% річних.
З початку тижня залишки на коррахунках банків не дуже високі, але і не катастрофічні – близько 17 млрд грн. Хоча банкіри стверджують, що нормальний мінімум для системи – близько 20 млрд грн. Мінімальних значень досягли залишки коштів на єдиному казначейському рахунку – 1,7 млрд грн. на 1 листопада. А ще влітку вони досягали 7 млрд грн.
Ефект доміно
У приватних бесідах учасники ринку зізнаються, що захмарні ставки за кредитами овернайт пов’язані не тільки із залишками на коррахунках. Головна причина – взаємна недовіра колег, викликана крахом ЕРДЕ Банку та очікуваннями на подальші банкрутства. «Немає гривні – немає довіри, нині реальний дефіцит на міжбанку», – констатує перший заступник голова правління банку «Контракт» Павло Крапівін.
Як правило, українські фінустанови кредитують банки, близькі до них за розміром і стійкістю. «Банки першої групи дуже рідко видають кредити дрібним банкам», – пояснює голова правління невеликого фінустанови. Не кредитують “малюків” і “дочки” європейських і російських банківських груп.
Відповідно, дрібні банки, як правило, кредитуються в таких як вони самі або у банків середнього розміру. «Після того як з’явилася новина про ЕРДЕ Банк, всі почали гарячково з’ясовувати, хто з банків найбільше видав їм кредитів. Таких колег зараз ніхто не прокредитує», – впевнений банкір, що побажав залишитися неназваним.
Визначити, хто саме з банків виявився повністю відрізаним від міжбанківських ресурсів, досить проблематично – кредитні ліміти банків один на одного непублічні і в будь-якому випадку можуть переглядатися щодня. Як вдалося з’ясувати Forbes.ua, в першу чергу постраждали ті учасники ринку, в яких найбільше боргове навантаження за міжбанківськими кредитами. «Багато понабирали міжбанківських кредитів і в підсумку потрапили до стоп-листа», – констатує голова правління великого банку. Зрозуміло, самого стоп-листа в нашому розпорядженні немає, і він для різних банків різний. Але відкрита статистика з частки міжбанківських кредитів в активах існує.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас