Португалія підвищує податки: парламент схвалив непопулярний бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія підвищує податки: парламент схвалив непопулярний бюджет

Казна та Політика
421
Португальський парламент у першому читанні схвалив бюджет на 2013 р., який включає в себе пакет непопулярних заходів, зокрема підвищення податків. Це дозволило уникнути політичної кризи, а також тепер стала вищою ймовірність подальшого виділення допомоги для порятунку країни.
Португалія знаходиться на порозі третього року рецесії, і економісти попереджають, що збільшення податків тільки посилить складну економічну ситуацію в країні. Хоча підвищення податків зазнало критики з боку самих законодавців, бюджет, який включає в себе підвищення податків на 4,3 млрд євро ($5,6 млрд), був схвалений більшістю законодавців. Зокрема, будуть підвищені податки на прибуток, на приріст капіталу, майно та на автомобілі, а також будуть скорочені витрати на 1 млрд євро, пише Wall Street Journal.
“В умовах викликів, які стоять перед країною, ми не можемо дозволити собі політичну кризу”, – заявив міністр закордонних справ Паулу Портас.
Тепер парламент почне докладне обговорення бюджету, і його параметри все ж можуть змінитися до остаточного схвалення в кінці листопада.
Ухвалення бюджету на 2013 р. викликало невдоволення з боку населення. Демонстранти вийшли на вулиці ще вночі і зібралися біля будівлі парламенту в Лісабоні, протестуючи проти підвищення податків.
Країні виділили 78 млрд євро і зобов’язали запровадити заходи жорсткої економії. Однак приводів для занепокоєнь Португалія подає все менше. Про це говорять макроекономічні дані, які вказують на повільне відновлення економіки країни. При цьому уряд очікує, що ВВП країни знизиться на 3% в 2012 р., а в 2013 р. скорочення складе 1%, але ці прогнози багато економістів вважають занадто оптимістичними.
Також очікується зростання безробіття до рекордних 16,4%, в порівнянні з поточним рівнем 15%. При цьому дефіцит скоротиться з 5% ВВП до 4,5%, а середній розмір податку на доходи складе 13,2% проти 9,8% зараз.
Профспілки закликали до загального страйку 14 листопада. А допомога до демонстрантів може прийти з несподіваного боку. Справа в тому, що законопроект може бути оскаржений у Конституційному суді на тій підставі, що підвищення податків порушить права громадян, а таке дуже сильно вплине на населення Португалії, яке живе за межею бідності. Але зараз експерти не можуть сказати, яким саме буде рішення суду.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас