Жовтень став "мертвим сезоном" на ринку сировини у світі - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жовтень став "мертвим сезоном" на ринку сировини у світі - експерти

470
Обвал цін на енергоносії і метали привів до найбільш значного падіння на ринках сировини за підсумками жовтня за п’ять місяців, в результаті чого сировина значно відстала від акцій, облігацій і долара, повідомляє агентство Bloomberg.
За жовтень індекс Standard & Poor’s GSCI Total Return, який відстежує динаміку цін на 24 сировинні товари, впав на 4,1%, повністю ліквідувавши приріст з початку року.
Зведений фондовий індекс світу MSCI All-Country World (з урахуванням дивідендів) минулого місяця знизився на 0,6%. Доларовий індекс ICE, що враховує курси долара відносно валют шести основних торговельних партнерів США (євро, ієни, британського фунта стерлінгів, канадського долара, швейцарського франка і шведської крони), втратив лише 0,02%. При цьому долар США подешевшав на 0,8% в парі з євро, але підскочив на 2,3% відносно японської ієни.
За даними Bank of America Merrill Lynch, вкладення в облігації всіх видів принесли інвесторам доходи, при цьому ціни облігацій загалом знизилися за підсумками місяця.
Оптимізм інвесторів в жовтні підірвали прогнози Міжнародного валютного фонду для світової економіки, переглянуті зі зниженням, а також заяви Федерального резерву та інших центробанків про збереження напруженості на світових ринках, яка створює істотні ризики.
Китай оголосив про уповільнення темпів економічного зростання в липні-вересні 7-й квартал поспіль, до мінімуму з початку 2009 року. Ділова активність у промисловості і сфері послуг єврозони ослабла в минулому місяці більше, ніж очікували експерти.
“Європа – повна та абсолютна катастрофа, її проблеми, схоже, так і не вирішені, – зазначив Джон Стівенсон з First Asset Investment Management Inc. – У Китаї зростання явно сповільнюється. Фактично, склалася ситуація, в якій оптимізм інвесторів мінімальний”.
Як очікують експерти, ціни на сировину впадуть в 2012 році другий раз поспіль, чого не спостерігалося з фінансової кризи 1998 року.
З 24 товарів GSCI Total Return ціни минулого місяця впали відразу на 20 видів сировини. У тому числі золото подешевшало на 3,1%, продемонструвавши падіння вперше за п’ять місяців. Вартість нікелю на LME впала на 12%, що стало першим зниженням за три місяці, а ціна цинку зменшилася на максимальні з початку року 11%.
Нафта WTI в жовтні подешевшала на 6,5%, до $86,24 за барель, падіння вартості було найбільшим з травня цього року. Ціни на нафту марки Brent впали на 3,3% – до $108,70 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас