Наскільки вигідно Україні купувати газ у Німеччини? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки вигідно Україні купувати газ у Німеччини?

Енергетика
2203
Різниця в ціні “польсько-німецького” газу, по суті того ж російського, може скласти 20-23 долари, що на обсягах 1-2 млрд.куб.м залишиться непомітним. Однак, сам факт організації таких, радше “тестових”, постачань з перспективою збільшення – хороший сигнал.
Таку думку щодо підписання НАК «Нафтогаз України» і RWE (Німеччина) контракту на постачання близько 1 млн кубометрів природного газу на добу протягом листопада-грудня 2012 року в коментарі Finance.UA висловив експерт в галузі енергетики Олександр Лактіонов.
“Безумовно прогрес у сфері диверсифікації постачань газу в Україну не може не радувати. Однак кілька обставин даного повідомлення таки викликають сумніви.
Перша – технічна здійсненність планів реверсних постачань з Польщі, так як ні Польща, ні Україна поки що не мають підтверджених можливостей ГТС обох країн качати і приймати газ в протилежному напрямку. Технічно це можна організувати в короткий термін. Таким чином, можна говорити радше про застосування схем заміщення обсягів газу, тобто невеликі обсяги газу (в еквіваленті 1-2 млрд.куб.м на рік), який призначається Польщі або Німеччині, осяде з подальшим проведенням певних фінансових розрахунків”, – зазначив експерт.
Другий нюанс – низьких цін на газ в період підвищеного попиту і зростання ціни на нього буде складно досягти. А ціни у Європі в зв’язку з похолоданням пішли в зростання.
Також, за словами експерта, спотові ціни на газ на європейських спотових ринках досягли 400 дол за 1 тис. куб. м. Причина – погодні умови. На півночі Європи температура повітря опустилася нижче середньорічних значень, що викликало додатковий попит на газ і зростання цін до 370-380 дол, що є максимумом за останні 8 місяців. Ціна газу на французькому майданчику PEG Nord досягла 397 дол. Останній раз до такого рівня ціна доходила в січні 2009 р. під час газової кризи Росії з Україною. Тоді постачання сировини в Європу були тимчасово припинені. Розрив між ціною газу на спотовому ринку і ціною контрактів “Газпрому” робить цей газ більш конкурентоспроможним.
Для порівняння: для України в I кв. 2012 року ціна російського газу складала 416 дол./тис. куб. м, в II кварталі 2012 р. ціна виросла на 2,1% – до 425 дол./тис. куб. м. У ІІІ кварталі 2012 р. ціна виросла на 0,23% – 426 дол./тис. куб. м. У держбюджеті на 2012 р. була закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м. Ціна російського газу для України в IV кварталі 2012 р. становить 432 дол./тис. куб. м. Ціна на російський газ для України в І кварталі 2013 р. очікується на рівні близько 432 дол./тис. куб. м.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас