З листопада до грудня Німеччина буде постачати газ Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З листопада до грудня Німеччина буде постачати газ Україні

Енергетика
1967
НАК «Нафтогаз України» і RWE (Німеччина) підписали контракт на постачання близько 1 млн кубометрів природного газу на добу протягом листопада-грудня 2012 року.
Про це повідомив директор департаменту балансів газу, метрології та обліку газу і нафти Павло Афанасьєв міжнародному агентству Argus Media.
За його словами, газ буде поставлятися в Україну з Польщі через ГВС «Дроздовичі», по одній з ліній газопроводу, що з’єднує системи передачі двох країн.
Афанасьєв також уточнив Argus Media, що ціна імпортованого RWE газу буде незначно нижчою від ціни російського газу, який закуповується «Нафтогазом» у «Газпрому» на основі довгострокової угоди.
За підсумками двомісячного контракту сторони зможуть обговорити і довгострокові домовленості про постачання в Україну природного газу шляхом реверсного потоку.
Як повідомлялося, на початку травня 2012 року «Нафтогаз України» і RWE Supply & Trading GmbH RWEST (Німеччина) уклали рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу.
Угода створює юридичні основи для можливих постачань природного газу з боку RWEST. Ціни, обсяги поставок, а також зобов’язання сторін щодо постачання природного газу будуть визначатися окремими контрактами після їх узгодження та підписання обома компаніями.
Через високі ціни на імпортований російський газ і небажання «Газпрому» переглядати цінові параметри підписаної в січні 2009 року угоди Україна оголосила курс на диверсифікацію енергопостачань.
При цьому у зв’язку з планами і заявами «Газпрому» про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему Київ має намір використовувати свої газотранспортні потужності в реверсному напрямку.
В кінці вересня головний інженер ДК «Укртрансгаз» Олег Михалевич повідомив, що українська газотранспортна система вже готова до реверсного прийому газу з Європи в обсязі до 5 млрд куб. м на рік. За його словами, компанія зі свого боку вже провела низку необхідних заходів для прийому українською ГТС газу з Європи.
На думку експертів, Україна зможе закуповувати на європейських спотових ринках і імпортувати великі обсяги природного газу, починаючи з 2015-2016 рр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас