Прогнози щодо збитків від урагану "Сенді" збільшились у 5 разів - до 0,6% ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози щодо збитків від урагану "Сенді" збільшились у 5 разів - до 0,6% ВВП

Казна та Політика
655
Руйнівний ураган “Сенді” може серйозно позначитися на економічному зростанні в США, оскільки він паралізував виробничі потужності на частині східного узбережжя США.
У той же час він відзначає, що в довгостроковій перспективі ураган навряд чи серйозно зашкодить економіці США, так як втрати будуть компенсовані економічним ефектом від різкого зростання обсягу ремонтних і будівельних робіт.
“Короткостроковий удар по економіці може скоротити економічне зростання в США в жовтні-грудні приблизно на 0,6 відсоткового пункту”, – відзначає Дако.
Аналогічної позиції дотримуються економісти японського банку Nomura, які вважають, що як тільки сила урагану піде на спад, пожвавиться будівельний сектори, а це може стати серйозним стимулом для зростання ВВП у середньостроковій перспективі. За їхніми підрахунками, загальний збиток від “Сенді” може скласти близько $100 млрд, причому $87 млрд з них припаде на нерухомість. Настільки висока цифра пов’язана з тим, що на території Нью-Йорка розташована дорога нерухомість.
У цьому випадку ураган “Сенді” за сукупним обсягом збитку може наблизитися до “рекордсмена” урагану “Катріна”, збиток від якого склав $108 млрд. І хоча “Сенді” набагато менш руйнівний ураган, такий значний ефект пов’язаний з тим, що стихія вдарила по найбагатших штатах, у яких сконцентрована чверть американської економіки.
Згідно з підрахунками аналітиків компанії Kinetic Analysis Corp., що спеціалізується на дослідженні погодних явищ та їх наслідків, збиток від урагану “Сенді” може скласти близько $20 млрд. При цьому тільки сукупний обсяг застрахованих збитків може скласти $7-8 млрд. Інша частина збитку припаде на інфраструктуру, значні кошти будуть спрямовані на відновлення метро Нью-Йорка і міських комунікацій.
Згідно з оцінками Національного центру вивчення ураганів США, “Сенді” став найбільшим тропічним циклоном в Північно-Східній Атлантиці за всю історію сучасних спостережень за ураганами з 1851 р. Ураган вже увійшов до списку найбільших “Суперштормів” через сукупність факторів: свої рекордні розміри (1100 миль, або 1770 кілометрів, в діаметрі), низький рівень атмосферного тиску в центрі урагану (що говорить про високу організованість циклонної системи), незвичайну для цього регіону траєкторію руху, а також час року – на кінець сезону ураганів у Північній Атлантиці.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас