На фондовому ринку введуть нові правила для об'єднань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На фондовому ринку введуть нові правила для об'єднань

Фондовий ринок
175
Нацкомісія з цінних паперів затвердила положення “Про об’єднання професійних учасників фондового ринку”.
Згідно з документом, для існування об’єднання учасників ринку необхідно 35% від загальної кількості компаній, що працюють в одному сегменті (наприклад, торговці цінними паперами, зберігачі або керуючі компанії).
Положення також встановлює вимогу щодо наявності в об’єднання майна на суму не менше 600 тис. грн, вимоги до приміщень, технічної оснащеності, ділової репутації керівників організації.
Основними повноваженнями об’єднань є такі: встановлення норм професійної етики, методологічні рекомендації щодо здійснення тієї чи іншої діяльності, запровадження механізму вирішення суперечок, пов’язаних з діяльністю профучасників ринку.
При цьому не відкидається право об’єднань брати участь у підготовці законопроектів і нормативних актів.
Що стосується саморегулюючих організацій (СРО), то вони повинні об’єднувати не менше 75% учасників ринку, а вимога до розміру їхніх активів – 1 млн. грн.
До тих основних завдань, які є у об’єднань, СРО також додають собі вживання заходів із застереження порушень на ринку (аж до ініціювання анулювання ліцензії недобросовісного гравця), а також застосування дисциплінарних впливів до компаній за порушення свого статуту або внутрішніх документів.
Поява нового положення цілком може призвести до “перетягування каната” на фондовому ринку. Адже на даний момент тут працюють три профільні СРО, які об’єднують всіх учасників ринку. Це Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ), асоціація “Українські фондові торговці” (АУФТ) та Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД).
Але в тій же АУФТ єдності немає, як показали недавні події навколо закону про депозитарну систему. Великі торговці, що представляють “Українську біржу”, хоча і мають вимушене членство в АУФТ, однак розходяться в думці з керівництвом організації щодо найбільш принципових питань.
Також не варто забувати, що на статус об’єднання вже зараз буде претендувати асоціація “Фондове партнерство” (282 члени-торговці ЦП).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас