2013 рік. Будемо жити в "коридорі", але "валютному" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2013 рік. Будемо жити в "коридорі", але "валютному"

Валюта
10097
У зв’язку з тим, що в 2013 році буде введено “валютний коридор” в діапазоні 8,1-8,4 грн, це суттєво вплине і на ринок валюти, і на ринок гривні. Оскільки “валютний коридор” змушує дещо по-новому поглянути на звичні речі нашого життя з доларом.
В історії України вже був період, коли існував “валютний коридор”. Багато в чому він дозволяє девальвацію в 11000% відсотків знизити до ревальвації українського купона в 1996 році, і підготувати майданчик для введення гривні. На практиці існує два варіанти “валютного коридору”. Або фіксований показник, або відсотки відхилення курсу від офіційного. Сказати, який кращий, складно. Працює і той, і інший.
Прогнозується, що на початку року і влітку курс долара буде більше тяжіти до нижньої межі коридору. Тобто спускатися ближче до позначки 8,1 грн. А ось ближче до кінця року курс може зрости до 8,4 грн. У середньому за рік курс буде близько 8,2 грн.
“Валютний коридор” зменшує маневр для валютних спекуляцій, але залишається курс євро/долар. Тож при бажанні завжди можна буде спекулювати на валютному крос-курсі долар/гривня-євро/долар-євро/гривня. Було б тільки бажання і вміння це робити.
“Валютний коридор” змушує дещо по-новому поглянути на банківські депозити. За даними НБУ, середня ставка за гривневим депозитом на 12 місяців становить 19,16%, а за доларовим – 8,07%. З урахуванням рівня “верхноьї межі валютного коридору”, ефективна середня ставка прибутковості гривневого депозиту складе 15,47%, а ефективна середня ставка прибутковості доларового депозиту буде 11,5%. Якщо ж перерахувати ефективну ставку дохідності депозитів по “нижній межі валютного коридору”, то прибутковість гривневого депозиту буде близько 19,8%, а прибутковість валютного депозиту – 7,6%. Цей розрахунок має право на життя, якщо банки в 2013 році не переглянуть ставки за довгими депозитами в бік зменшення. Такий варіант допускається.
Середня ставка за гривневим депозитом на 6 місяців 18,88%, а за доларовим – 6,96%. При зміцненні гривні до курсу 8,1 грн, ефективна ставка доходності гривневого депозиту складе 19,46%, а ефективна ставка доходності доларового депозиту буде 6,43%. І навпаки, при курсі 8,4 грн, ефективна ставка доходності гривневого депозиту буде близько 15,2%, а доларового депозиту – близько 10,37%.
Два варіанти і два вибори. Відповідно, зі зміною курсу в межах валютного коридору, кожен з цих варіантів має право на успіх. Швидше за все, щодо 6-місячних депозитів більш точним будуть розрахунки по “нижній межі валютного коридору”, а от за 12-місячними депозитами розрахунки по “верхній межі валютного коридору” будуть найбільш достовірними.
Валютний коридор радикально не вирішує всіх питань нашого валютного ринку. Для того щоб справді істотно знизити доларизацію економіки України, потрібні роки й роки. І не ясно, чи потрібно це економіці України. Чи буде позитивний ефект, якщо в Україні в обігу більше буде гривні, ніж доларів. Адже що означає зменшення доларизації? Це заміщення доларової маси на гривневу масу, а це за нашим курсом долара означає, що гривнева маса в межах України повинна зрости більш ніж у 3 рази. Непросте випробування.
І пару слів про курс в 9 та 10 грн. Якщо екстраполювати параметри “валютного коридору” на 2013 рік, то можна розрахувати, що курс 9 грн буде не раніше 2016 року, а курс 10 грн – не раніше 2021 року. Як бачите, залишилося небагато. Залишилося дочекатися 2021 і тоді можна буде вдало обміняти долари на гривню.
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас