Фінансовий ринок закликали готуватися до нового виду акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий ринок закликали готуватися до нового виду акцизу

Фондовий ринок
1075
Практично не залишається сумнівів, що вже в листопаді парламентарі приймуть законопроект №11285, що вводить новий вид податку на ринку цінних паперів. Для біржових угод з паперами акциз буде нульовим. Що стосується транзакцій на позабіржовому ринку, то тут є два варіанти – 0,1% для угод з паперами, що значаться в реєстрі біржі, і 3% – для решти.
У Податковій вважають, що таке нововведення допоможе припинити схеми податкової оптимізації на ринку цінних паперів. “Ми займаємося не тільки забезпеченням надходжень у бюджет, але і контролем ризиків для формування його дохідної частини. А позабіржовий ринок зараз практично неконтрольований”, – говорить директор департаменту контролю Податкової Сергій Крухмальов.
За його словами, суб’єкти підприємництва часто виступають замовниками схем на ринку цінних паперів, щоб мінімізувати свої податкові зобов’язання, фіксуючи збитки за такими угодами. “При цьому зараз у збитках і сама вартість цінних паперів”, – говорить він, додаючи, що з 2013 року такий облік стане вже неможливим.
У Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку ініціативу підтримують. “Відбудеться перерозподіл на користь публічного (біржового – “Дело”) ринку, на якому зараз робиться тільки 10% від усього обороту угод з цінними паперами”, – коментує член комісії Олексій Петрашко. Податок на фінансові операції, додає він, вводився в різних країнах, не Україна почала цю традицію.
При цьому, як вважає чиновник, однозначно позитивним є зближення податкового та бухгалтерського обліку на ринку цінних паперів. “Якщо раніше торговець продавав і відразу купував папери, то результат від операцій міг не обкладатися”, – пояснює він.
Тієї ж думки дотримується і директор департаменту з управління валютним резервом та валютних операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост. “Цю ініціативу однозначно потрібно підтримати, – говорить він. На його думку, оподаткування на ринку цінних паперів більш ніж лояльне. Дивіденди і відсотки по облігаціях оподатковуються зараз за ставкою 5%, а податок на прибуток для торговців ЦП буде встановлено на рівні 10% з прийняттям законопроекту.
Представники бізнесу з позитивним впливом нововведень погоджуються лише частково. “Добре, що зближується податковий і бухгалтерський облік, але що стосується акцизу на операції з ЦП, то тут у нас є зауваження”, – говорить голова правління Української біржі Олег Ткаченко.
По-перше, аргументує він, відповідно до Податкового кодексу, зміни в податкове законодавство повинні прийматися не пізніше ніж за 6 місяців до початку нового податкового періоду. Тобто, набрання законом чинності з 2013 року – вже протизаконне. Якщо дотримуватися процедури, то воно повинно відбутися не раніше 2014 року.
По-друге, формулювання останньої редакції документа дуже вже неоднозначні. Під нульову ставку акцизу підпадають далеко не всі угоди, які здійснюються на біржі. “Нульовий податок, виходячи з тексту, застосовується до тих паперів, за якими розраховується біржовий курс, але це робиться далеко не по всіх паперах”, – говорить Олег Ткаченко. Також не зможуть скористатися нульовою ставкою і приватні акціонерні товариства (ПрАТ).
Фінансисти сумніваються, що новий вид акцизу принесе суттєві надходження в казну, але вважають, що він може нашкодити привабливості ринку з точки зору потенційних інвесторів, у тому числі зарубіжних.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас