Doing Business VS українська реальність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Doing Business VS українська реальність

1911
Дві ключові міжнародні організації – Всесвітній економічний форум (ВЕФ) і Світовий банк (СБ) – нещодавно опублікували свої глобальні звіти з оцінкою майже всіх країн світу, включаючи, звичайно ж, і Україну. І Всесвітній звіт щодо конкурентоспроможності, який складає ВЕФ, і Doing Business, який готується Світовим банком, вважаються надійними джерелами даних для будь-якого іноземного інвестора, в будь-якій точці земної кулі. Зниження або підвищення в цих рейтингах може значно вплинути на інвестиційну активність в країні протягом наступного року.
Україну, з її прекрасним геополітичним положенням, багатими природними ресурсами і високоосвіченим населенням, завжди сприймали як історію успіху, яка так і залишилася ненаписаною. Нестабільна політична обстановка, слабке верховенство закону, повсюдна корупція завдали великої шкоди іміджу України і серйозно погіршили її конкурентоспроможність.
Але в обох рейтингах – і в свіжому звіті ВЕФ, і в Doing Business 2013, Україна серйозно поліпшила свої позиції. У серпні ВЕФ підняв її на 9 позицій у Всесвітньому звіті щодо конкурентоспроможності – до 73-го місця з 144. Сьогодні Світовий банк «просунув» країну навіть далі – на 15 позицій за рік, до 137-ї сходинки серед 185 країн. Експерти Американської торговельної палати вирішили пильніше подивитися, як дані цих звітів відповідають тому, що думає про бізнес-клімат в вашій країні міжнародне бізнес-співтовариство.
Хворі мозолі
Україна увійшла до числа 10 країн, в яких зміни на краще відбуваються найшвидше – і спостерігаються, щонайменше, у трьох сферах, що вимірює Doing Business. Ми вирішили поглянути на дві найбільш делікатні з точки зору будь-якого інвестора.
Перша – сплата податків.
Doing Business 2013 р. підняв рейтинг податкової системи України на 18 пунктів – на 165-у позицію з 183-ї у минулому році. На перший погляд, такі поліпшення здаються нереалістично хорошими. Але питання будуть, як тільки ви ознайомитеся з методологією складання індексу.
Ті, хто знайомий з процедурою складання Doing Business, знають: як правило, для рейтингу поточного року беруться дані, актуальні на початок попереднього (тобто, із затримкою на півтора роки). Значить, говорить співголова податкового комітету Американської торгової палати Слава Власов (компанія PwC), Doing Business 2013 відображає ефект від прийняття Податкового кодексу. Документа, який набрав чинності ще в січні 2011-го.
Крім того, доповідь Світового банку підкреслює: одна з основних причин успіху України в податковій сфері – введення онлайн-подачі документів і платежів. Вони, згідно зі звітом, призвели до зниження податкових платежів. У подальші деталі і пояснення він не вдається. Тож, можливо, варто почекати, поки 21 листопада буде опублікований ще один, пов’язаний з Doing Business звіт СБ, присвячений сплаті податків (Paying Taxes 2013). Він має пролити світло на особливості підходу в оцінці податкових змін в Україні і пояснить існуючі неясності.
Друге питання – відкриття бізнесу.
У цій сфері рейтинг України покращився не багато не мало – вдвічі. З 116-ї позиції в торішньому рейтингу Київ перестрибнув на 50-ту в нинішньому. Основна причина – спрощення різних формальностей при реєстрації. Наприклад, час, необхідний на придбання печатки, нотаріальне завірення процедур і попередні інспекції.
У загальному тренді
Правда, досягнення Києва вражають набагато менше, якщо порівняти результати за останні 6 років, з 2006 по 2013 р. Існує чітка тенденція: умови для відкриття бізнесу за цей період спростили чи не в кожній країні. Будучи частиною регіону Східної Європи та Центральної Азії, Україна просто йшла в тренді. І, до речі, навіть незважаючи на такі значні успіхи в сфері започаткування бізнесу, Україна не змогла увійти до числа топ-реформаторів, які більше від інших потрудилися, щоб вирішити проблеми створення підприємств.
Підйом України в рейтингу Doing Business 2013 – це наслідок законодавчих змін. Вони, дійсно, активно впроваджувалися протягом останніх двох років. Невипадково Україна ще не просунулася в розділі рейтингу щодо торгівлі через кордони – адже Митний кодекс набрав чинності лише в поточному році.
Ще один момент. Поліпшення були лише в трьох питаннях з десяти, за якими стежить рейтинг Світового банку. Цього недостатньо для того, щоб країна стала дійсно інвестиційно успішною. Особливо – в період нинішньої тяжкої фінансової ситуації, що панує по всьому світу.
Хорхе Зукоскі
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас