Кивок і тільки... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кивок і тільки...

Енергетика
1925
Президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін вчора в Москві, за повідомленням прес-служби Кремля, планували обговорити розвиток економічних зв’язків між країнами і, зокрема, вирішити деякі аспекти так званої «газової теми». Прес-служба говорить навіть про новий договір про розширення співпраці в газовій сфері. Втім, РИА Новости, викладаючи прес-реліз прес-служби, уточнює, що основну увагу на переговорах планується приділити обговоренню стану та перспектив розвитку економічних зв’язків в таких пріоритетних сферах як енергетика, транспорт, космос, мирний атом.
«Планується, що Путін і Янукович детально обговорять можливості та перспективи вирішення цього завдання в світлі підготовки нового, повномасштабного договору про розширення співпраці в газовій сфері, а також виконання домовленості між «Газпромом» і «Нафтогазом України» про спільне освоєння структури Палласа, розташованої на шельфі Чорного моря», – повідомляє прес-служба. «Передбачається, – деталізують автори повідомлення, – також розглянути такі важливі теми, як прогрес в переговорах про Азово-Керченське врегулювання, питання розширення договірно-правової бази перебування Чорноморського флоту Росії на території України». Крім того, на зустрічі лідерів України та РФ планується детально розглянути питання взаємодії в атомній енергетиці.
Що ж насправді відбувалося вчора в Білокам’яній? Поки що в інформаційному полі є лише деякі уривчасті відомості, особливо по газовій тематиці.
Думається, більш системні дані можна почерпнути в повідомленнях на цю тему, що звучали з обох сторін напередодні зустрічі в Москві. Схоже, українська сторона не покладає на черговий раунд газових переговорів особливих надій. Такий висновок напрошується з висловлювання (19 жовтня) міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка під час презентації «Огляду енергетичної політики України», проведеної Міжнародним енергетичним агентством. «Ми заощадили 15% газу в поточному році порівняно з минулим. У наступному році приріст видобутку газу в Україні складе 1,5 мільярда кубометрів», – прогнозував Бойко, відповідаючи на запитання про те, як українська сторона домовляється с російською в питанні ціни на газ.
Отже, або міністрові нічого не відомо про якісь нові домовленості, або ж він не хоче про них щось говорити. Продовжуючи свою відповідь, він навіть не згадав про прийдешні переговори, але зазначив, що зниження споживання газу вдалося досягти за допомогою повного переведення більшості електростанцій на вугілля. Таким чином, за його словами, в цьому році Україні «вдалося заощадити 1,8 мільярда доларів за рахунок переведення майже всіх ТЕЦ на вугілля». Бойко заявив, що в наступному році Україна має намір знизити споживання газу ще на 12% проти нинішнього року. Правда, міністр не зміг розповісти, якою буде ціна на російський газ для України в першому кварталі наступного року, пообіцявши дати відповідь на відповідне питання після прийняття бюджету.
Чи подіяла на російську сторону перспектива втратити найбільшого в Європі споживача газу? Глава Фонду національної енергетичної безпеки Росії Костянтин Симонов напередодні згаданого виступу Бойка зазначав: «Ніхто не приховує, що ринок України дуже важливий для «Газпрому» і за обсягом порівнянний з німецьким ринком. Ми ніколи не говорили, що Україна для нас нецікава. І «Газпром», звичайно, постраждає від скорочення закупівель». На цьому прагматик Симонов закінчився і постав у ролі «газового яструба». Він по-єзуїтськи запитує: «Однак чи принесе це щастя Україні?». І починає аналізувати. Виявляється, реальна відмова України від російського газу відбувається тільки, коли скорочується економічне виробництво, оскільки обсяги, що випадають, нічим не заміщаються.
Симонов упевнений, що найефективнішою альтернативою російському газу в Україні міг би стати шахтний метан (нагадаємо, Україна і Росія створили СП для його видобутку в Донбасі, про яке поки нічого не чутно). Симонов вважає, що видобутку метану не приділяється достатньо уваги, оскільки в Україні воліють говорити про сланцевий і скраплений газ, хоча газу з цих джерел не передбачається в найближчі роки. А зима почнеться через місяць, «лякає» голова фонду. «Ніхто не сперечається, що Україна скорочує закупівлі російського газу, – констатує Симонов і досить єхидно зазначає: – Було б здорово, щоб свій видобуток зростав, але цього не відбувається». А іншого газу в Україні немає, – констатує Симонов і, продовжуючи атаку, підкреслює, що в чинному газовому контракті передбачені штрафи за недобір газу. І хоча «Газпром» благородно не вимагає їх сплати, однак це, за словами газового знавця, не означає, що не буде їх вимагати в майбутньому.
Ніби заздалегідь моделюючи вчорашній раунд газового боксу в Москві, Симонов наголошує, що позиція «Газпрому» незмінна, і компанія хоче стати акціонером ГТС України. Це, за його словами, спричинить зниження цін більш ніж в два рази. «Ми навколо цього ходимо вже багато років, але нічого не вирішується», – сказав він і похвалив просту логіку керівництва «Газпрому»: «Не хочете домовлятися щодо труби, тоді платіть за контрактом до 2019 року, далі буде «Південний потік» і розширення «Північного потоку», що дозволить повністю позбавити Україну транзиту».
Така загроза звучить вже не вперше. А ось реанімація «Газпромом» теми ГТС і, отже, теми консорціуму – це вже щось, пам’ятається, в Росії стверджували, що консорціум перестав бути привабливим, і вимагали від України вступу до Митного союзу. Відповідь була виразно негативною. І, згадавши, що в Україні є не тільки труба, але ще й найбільші в Європі підземні газові сховища, без яких важко стабільно, особливо взимку, подавати паливо в Європу, в Кремлі, схоже, вирішили піти назад. Газовий ринок України, зі слів Симонова, дорогого коштує. Природно, думка Президента Росії зовсім не обов’язково збігається зі словами глави явно лобістської організації. Але, як аналітик, він міг брати участь у розробці російського підходу до переговорів, а тому не виключено, що він дійсно дещо знає…
Якщо у такої версії є реальна ґрунт, то це можна б розцінювати як успіх України, яка неодноразово заявляла, що не заперечує проти створення тристороннього газового консорціуму (Україна, Росія, Європа) в обмін на зниження ціни газу. Не виключено, що у відповідь українська сторона могла погодитися зі старою російською умовою: спочатку створюється консорціум на двох, а лише потім до нього приєднуються європейські компанії. Втім, тут не можна забувати, що Україна вступила в європейське Енергетичне співтовариство, документи якого сильно суперечать претензіям газового монополіста на гегемонію в Європі…
Тож в основі нинішніх переговорів може лежати зовсім інший принцип. В Україні залишилося менше тижня до парламентських виборів. Правляча партія гостро потребує якихось перемог, здатних підняти її рейтинг. І нова ціна на газ – це вам не гречка – хороший передвиборний подарунок. Вже сам факт вибору часу для зустрічі може свідчити про якісь попередні домовленості. Не виключено, що Янукович дійсно нарешті привезе з Москви нову газову ціну. Але яким буде «відкат» з боку України, і чи проковтне його український народ – це велике питання, яке вирішуватиметься на тих же виборах…
Богдан Соколовський, екс-уповноважений президента Віктора Ющенка з енергетичних питань:
Не варто очікувати, що Президент Віктор Янукович привезе з Москви якісь втішні для України новини щодо газового питання. Це був би абсурд: «Газпром» так наполегливо домагався нині чинної угоди, що у нього сьогодні немає підстав від неї відмовлятися. І він, а також і Путін не будуть цього робити, про що вони неодноразово заявляли. Хіба що в разі якихось важливих політичних поступок з української сторони, про що я не хочу навіть говорити. Але мені дуже шкода, що перші особи країни (не важливо, які у них прізвища) домовляються про газ. Адже це така ж економічна категорія, як, скажімо, руда або будь-який інший товар. Цим повинні займатися комерсанти і економісти, але не політичні лідери держав. На жаль, така нам дісталася спадщина, і ми змушені переживати наслідки цієї далеко не кращої традиції.
PS Під час протокольної зустрічі після привітань з шістдесятиріччям Президент України зробив першу спробу поставити «актуальне» питання. На його репліку «ще про газ поговоримо…» Путін відповів лише кивком.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас