Навіщо Янукович їде до Путіна - погляд з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо Янукович їде до Путіна - погляд з Росії

2366
Президент України Віктор Янукович 22 жовтня вирушить з робочим візитом до Москви. У програмі – переговори з його російським колегою Володимиром Путіним. Їх метою президентська прес-служба називає «обговорення… поглиблення україно-російського міжрегіонального та прикордонного співробітництва, розвиток виробничої кооперації в ракетно-космічній і авіаційній галузях, а також у сфері атомної енергетики». Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко не відкидає дискусій про постачання російського газу. За його словами, до візиту Януковича підготовлені для підписання дві угоди.
Які саме угоди будуть підписані на зустрічі двох президентів у Москві, українські офіційні особи не повідомляють. Однак більшість опитаних аналітиків не вважають, що буде вирішена головна проблема українсько-російських економічних відносин – висока ціна російського газу для України.
19 жовтня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко дав зрозуміти, що компроміс поки неможливий, і Україні доводиться скорочувати імпорт газу. «Ми заощадили 15 відсотків газу в поточному році порівняно з минулим, а в наступному приріст видобутку газу на Україні складе півтора мільярди кубометрів», – так відповів Бойко на запитання про перебіг переговорів з Росією.
На думку заступник гендиректора київського Центру Разумкова, колишнього заступника міністра закордонних справ України Валерія Чалого, Кремль довго затягував зустріч двох президентів. А те, що вона призначена за тиждень до виборів на Україні, може свідчити про готовність економічних поступок з української сторони. «Хотілося б сподіватися, що це не буде продовженням усталеної в останні роки традиції обмінювати стратегічні національні інтереси України на тактичні кроки назустріч з російського боку», – сказав Чалий в інтерв’ю DW.
Експерт повідомив, що Янукович і Путін можуть підписати в Москві угоди про порядок переозброєння російського Чорноморського флоту, що базується на території України, а також про розмежування морських кордонів двох держав. Чалий також не відкидає, що Янукович може «зачепити тему доступу до кредитних ресурсів». Експерт очікує заяв обох президентів про прогрес у двосторонньому співробітництві, що може «додати балів Партії регіонів» напередодні виборів.
Київський професор політології Олексій Гарань сказав в інтерв’ю DW, що Янукович насамперед прагне отримати «красиву телекартинку своєї зустрічі з Путіним». Це має продемонструвати проросійським виборцям Партії регіонів виконання передвиборних обіцянок щодо поліпшення відносин з Росією. Ще одним завданням для Януковича є з’ясування того, якими будуть відносини «близьких по духу режимів» після виборів на Україні, коли європейські уряди і громадськість почнуть різко критикувати українську владу, вважає Гарань.
Експерт додає, що Москва все ще намагається впливати на вибори і на політику України, але характер цього впливу став іншим. «Зрив підписання угоди про асоціацію Україна – ЄС вигідний Росії, і Кремль побічно підштовхує Януковича саме до такого розвитку подій», – сказав Гарань. У свою чергу, Валерій Чалий сказав, що в Росії зробили висновки з минулого і тепер будуть уникати передчасних привітань з перемогою на виборах своїх українських колег, як це було в 2004 році.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас