Янукович їде в Москву по «моральну підтримку» – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович їде в Москву по «моральну підтримку» – експерт

1571
Президент України Віктор Янукович їде до Москви. Це робочий візит, у рамках якого він зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. В українському Міністерстві закордонних справ анонсують ймовірне підписання низки угод щодо спільних проектів. Експерти ж вважають, що далі взаємних обіцянок президенти напередодні українських парламентських виборів не підуть.
У рамках зустрічі у Москві президенти мають намір обговорити перспективи торгово-економічних відносин між Україною та Росією, співпраці щодо енергетичної та гуманітарної сфер, повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.
«У нас підготовлені дві угоди, які, можливо, підпишуть. У всякому разі, ми вийшли на це, – зазначив він. – А загалом цей робочий візит буде повномасштабним обговоренням усіх можливих тем, які стоять у порядку денному наших двохсторонніх відносин».
Віктор Янукович їде в Москву заручитись «моральною підтримкою» Кремля напередодні виборів – для електорату регіоналів дуже важлива схвальна реакція Росії, вважає Андрій Блінов, головний редактор журналу «Експерт». Однак Росія від конкретних заяв, ймовірно, утримається, зазначає він.
«До виборів залишається тиждень, і Москва теж уважно дивиться на те, як вони пройдуть. І навіть якщо раптом виникне якийсь «експромт», я думаю, далекоглядні перспективи цієї зустрічі не варто розглядати, оскільки вона буде носити передвиборчий характер», – говорить Блінов.
Основна інтрига – газ
Основна інтрига візиту – можливий перегляд газових контрактів: зіткнувшись із чіткою відмовою України вступати до Митного союзу, Росія може розширити коло «компромісів», зауважує у коментарі Радіо Свобода політолог Олеся Яхно.
«Навряд чи буде озвучена конкретна домовленість. Навряд чи – тому що запас часу ще є до зими, і російська сторона захоче, скажемо так, шантажувати до останнього, затягувати час до крайньої вже точки, коли це не можна буде робити і треба буде щось вирішувати», – вважає вона.
Нова українсько-російська газова війна не потрібна жодній зі сторін, переконана Яхно. Однак, за її словами, знаючи, як важливо для провладних партій перед виборами зберігати російську прихильність, Путін може домагатися додаткових поступок України в галузі економіки загалом, не обов’язково енергетики.
Анастасія Москвичова
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас