Чому з валютних таблиць Finance.UA зникли обмінні пункти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому з валютних таблиць Finance.UA зникли обмінні пункти?

Валюта
4163
Як могли помітити постійні користувачі таблиць курсів валют на порталі Finance.UA, вже протягом декількох днів у категорії “долар” відображаються тільки дані банків, а обмінні пункти з цієї категорії зникли. При цьому, вони продовжують публікувати дані щодо інших валют.
Ми обдзвонили обмінні пункти, щоб з’ясувати причин таких дій. Результату це не дало. Коментувати ситуацію там відмовилися, пославшись на комерційну таємницю, делікатність ситуації з доларом і т.д. Тому за коментарями ми звернулися до профільних експертів, більшість з яких, на жаль, попросила не називати їхніх імен.
За словами економіста Олександра Дмитренка, відомого учасникам Форуму Finance.UA як Дядя Саша, неофіційний ринок валюти – більш реалістичний, але його приховують обмінні пункти.
Враховуючи нинішню ситуацію на ринку, в банках можна купити тільки 100-200 доларів, і тільки з паспортом. Чорний ринок дає можливість купити більше валюти, але за рахунок цього підвищується ціна.
Зараз по Києву, наприклад, “офіційний” курс – 8,14-8,16 грн/дол, у той час як “чорний” – 8,18-8,20 грн/дол. Це стосується не тільки долара, але і євро. “Офіційний” курс становить 10,57-10,78 грн/євро, а “чорний” – 10,68-10,74 грн/євро.
При цьому більш високі котирування зараз в містах з великими торговельними ринками, таких як Харків та Одеса. Так, у Харкові курс становить 8,21-8,23 грн/дол., в той час як, наприклад, у Дніпропетровську, – 8,19-8,21 грн/дол. Це пояснюється тим, що в першому випадку в місті більше гривні.
В цілому, за словами Дмитренка, ринок, який зараз створюється стараннями Нацбанку, – не ринок зовсім. Звідси і такі високі ціни на чорному ринку, який працює на межі правового поля, і в Нацбанку про це добре знають. Але у НБУ і в самого “рильце в пушку” – всі його дії спрямовані в основному на благо “казенних” банків, в той час як інші потрапляють під дію неадекватних правил.
Співробітник одного з українських банків на умовах анонімності також погодився прокоментувати ситуацію, що склалася з пропажею обмінних пунктів з таблиці курсу долара.
“Зараз на долар підвищений попит, отже, його можна купити тільки у банків, тому що тільки вони можуть завозити долар з-за кордону, а обмінні пункти, фізособи, юрособи можуть купувати його тільки у банків. Через те, що курс останнім часом на міжбанку досить нестабільний і схильний до зростання, всі купують в основному у банків, а ті в свою чергу не можуть погасити цей шалений попит.
Нацбанк забороняє продавати долари за курсом, який вищий від середньозваженого. Тому банки не можуть самостійно завищувати курс долара, який користується великим попитом, і вони ставлять курси не вище, ніж середньозважений. А обмінники демпінгують ринок, змінюючи курс. Можливо, тому вони бояться, що до них можуть прийти з певних структур”, – зазначив він.
Також, за його словами, існує ризик, що обмінний пункт поставить більш високий курс, але не зможе забезпечити його необхідною кількістю валюти.
“Через підвищений попит розвивається тіньовий ринок, долар продають дорожче, ніж банки. Отже, обмінники скуповують у банках всі долари, і починають іноді міняти курс. А через зміни курсу Нацбанк, напевно, починає вживати більш суворих заходів.
Або ж існує другий варіант. З боку контролюючих органів прозвучало попередження тримати курс, не демпінгувати ринок”, – сказав він.
Крім того, деякі опитані експерти, також попросивши не називати їхніх імен, зазначили, що банки, як правило, намагаються занижувати курс, щоб не мати “непотрібних” розмов з Нацбанком. Якщо згадати про всі заходи стосовно банків, до яких останнім часом вдався регулятор, така позиція банків цілком резонна.
Костянтин Леонтьєв, керівник Finance.UA, зауважив, що його стурбованість переходом частини ринку в тінь викликана не тільки громадянською позицією.
“Зрозуміло, що ринок, який ми висвітлюємо не один десяток років, повинен працювати в правовому полі, і тут НБУ має рацію. Але ж буквально на наступному тижні ми починаємо активно просувати додаток для смартфонів «Міняла», який призначений для вибору найкращого курсу серед довколишніх точок обміну, а його визнання безпосередньо залежить від кількості актуальної інформації в базі даних Finance.UA. Якось це все не вчасно і не здОрово”, – підкреслив Леонтьєв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас