Нардеп: квартира в кредит під 3 відсотки є передвиборним обманом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп: квартира в кредит під 3 відсотки є передвиборним обманом

Нерухомість
2947
Вже восени наступного року українці зможуть брати квартири у кредит під 3% річних. Це пообіцяв у середу на засіданні уряду віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесніков, адже саме його міністерство тепер буде займатися «доступним житлом». За його словами, проектувати «доступне житло» будуть фінські архітектори, а вартість квадратного метра буде в межах 6 тисяч гривень. Натомість в опозиції висловлюють переконання, що це – чергова передвиборна обіцянка, оскільки в українських реаліях квартира під 3% – це нездійсненна мрія.
Наразі в Україні діє державна програма «Доступне житло», проте за нинішньою схемою реалізація квартир іде дуже слабко. Тому уряд вирішив змінити умови кредитування, говорить віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесніков. За його словами, тепер квартири за державною програмою «Доступне житло» в Україні продаватимуться на умовах фінансового лізингу. І реалізовуватиме програму «Ощадбанк».
«Ми повністю міняємо фінансову схему. І це буде виключно фінансовий лізинг під 3% на площу до 50 метрів, і, можливо, 5% – до 80 квадратних метрів. Те, що відбувається зараз, максимально відрізняється від того, що було, коли банк дає кредит під 16%, потім держава компенсує, і треба до кожного бюджету кожного року це закладати. Це у будь-якої нормальної людини викликає сумніви. Тут прямий договір під 3%, і щоб не змінювалося – ви все одно платитимете з розрахунку 3%. Це головна відмінність», – сказав Борис Колесніков.
Людина купуватиме абсолютно готове житло – віце-прем’єр-міністр
За словами міністра, вартість одного квадратного метра планують встановити на рівні 6 тисяч гривень. «Ми б хотіли, щоб двокімнатна квартира площею 50 квадратних метрів коштувала приблизно 300 тисяч гривень, з яких 45 тисяч гривень потрібно сплатити одразу, і за 15-20 років квартира стає власністю», – додав він.
За новою програмою «Доступне житло» людина купуватиме абсолютно готове помешкання. І заселятиметься за один день, відразу після оформлення кредиту та 15-відсоткового першого внеску. Ринок, пообіцяв Колесніков, буде вільний і ставати у чергу не потрібно. Єдина умова – заробітна плата.
«Передвиборну фішку придумали, щоб обдурити людей»
Зиновій Шкутяк, депутат від НУНС, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, називає таку ініціативу уряду черговим передвиборчим обманом.
«Я, звичайно, чув, що вони знов якусь передвиборну фішку придумали для того, щоб обдурити людей. Нехай би перший раз сказали, чого вони тоді такі мудрі – дурниць наробили, замість того, щоб правильно спроектувати і почати хоч трішки людям допомогти по житлу, то вони кожні півроку вигадують. Ще нічого не зробили, а уже хваляться, що все буде добре, – говорить парламентар. – Якщо він собі думає, що можна щось зробити під 3% в Україні, коли під 25% сьогодні не можна взяти кредит ні в одному банку, то тоді або він бреше, або він дурить нас, або він найшов якийсь скарб. Це просто чудеса. Під 3% грошей – в Україні зараз не існує. Хтось має докладати. Як це він собі уявляє? Якщо було б під 3%, то і Колесніков нікому не потрібен був би».
Наразі на квартирному обліку в Україні стоїть понад мільйон сімей, які розраховують на краще житло. Уже наступного року планують побудувати мінімум 10 тисяч квартир. А потім щороку збільшувати їх кількість. Будувати «доступне житло» планують у містах-мільйонниках, а також у Львові.
Доступне житло, кажуть урядовці, буде енергозберігаюче, а проектувати його будуть фінські архітектори. Як заявив Борис Колесніков, для реалізації цього проекту вже залучено 5 фінських архітектурних бюро.
Наталка Коваленко
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас