ЄБРР закликає Україну відмовитися від тотального субсидування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР закликає Україну відмовитися від тотального субсидування

Казна та Політика
595
Європейський банк реконструкції і розвитку закликав українську владу відмовитися від механізму тотального субсидування населення за допомогою занижених тарифів і акцентувати увагу на адресній допомозі тим, хто її дійсно потребує.
Про це заявив директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек під час засідання Комітету з економічних реформ.
«У ЖКГ та газовій галузі необхідне вдосконалення механізмів надання субсидій. Треба акцентувати увагу на адресній допомозі малозабезпеченим і відмовитися від субсидування всіх і кожного за допомогою занижених тарифів. Тарифи мають відображати собівартість. Без цього неможливий розвиток даних галузей», – підкреслив А.Куусвек.
Як повідомлялося, на початку цього тижня найбільший кредитор України – Міжнародний валютний фонд – в черговий раз звернув увагу української влади на неефективність політики підтримки штучно занижених цін на газ і тепло для населення, запропонувавши підвищити тарифи з одночасним збільшенням адресної допомоги малозабезпеченим. Експерти МВФ зазначали, що практика продажу газу за заниженими цінами призводить до розбалансування фінансового стану державного енергохолдингу “Нафтогаз України”, який 2011 рік завершив з витратами у розмірі 135 млрд грн при доходах в 114 млрд грн.
Однак віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив, що уряд України не готовий прислухатися до рекомендацій Міжнародного валютного фонду ЄБРР – найбільшого фінансового інвестора в Україні.
Станом на жовтень 2012 р. Банк взяв на себе зобов’язання щодо надання понад 8 млрд євро (10 млрд доларів) в рамках 320 проектів. Як підкреслював А.Куусвек, ЄБРР готовий зберегти рівень фінансування проектів в Україні у розмірі 1 млрд євро на рік за умови проведення в країні системних реформ і поліпшення інвестиційного клімату.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас