Три причини падіння фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три причини падіння фондового ринку

Фондовий ринок
1433
Стратегія інвестування, запропонована мною в липневому номері Forbes, перевершила очікування. Її прибутковість за три місяці літа склала 12%, що більш ніж на 6% перевищило зростання індексу S&P 500. Я рекомендував віддати перевагу акціям американських телекомунікаційних і IT-компаній з диверсифікацією у вигляді дорогоцінних металів, сільськогосподарської сировини та акцій ритейлу. Пора фіксувати прибуток і переходити на більш консервативну стратегію.
Ринки перебувають на піку. Індекс S&P досяг 5-річного максимуму, індекс Nasdaq – 12-річного; злетіли ціни на золото, срібло, мідь та іншу сировину.
На початку вересня фондові ринки відреагували стрімким ралі на заяву глави Європейського центрального банку Маріо Драгі про план викупу короткострокових облігацій проблемних країн єврозони. Рівно через тиждень після цієї заяви глава ФРС Бен Бернанке запустив нову програму кількісного пом’якшення. ФРС буде щомісяця викуповувати іпотечні цінні папери на $40 млрд, поки не покращаться макроекономічні показники США.
Близько 80% американців зберігають заощадження у вигляді акцій, облігацій та інвестиційних сертифікатів. Тому чинний президент США має величезні шанси бути переобраним на другий термін, якщо цінні папери показують хорошу прибутковість на початку року і за три місяці до виборів. Завдяки нещодавньому ралі на ринках американці відчули себе трохи багатшими, а значить, вони повинні стати сміливішими у витратах на нове житло і товари тривалого користування, допомагаючи тим самим запуску економіки США. Очікують інвестори і стимулюючих дій Народного банку Китаю, які можуть спровокувати зростання фондових ринків у жовтні на 5%. Але піддаватися надмірному оптимізму не варто. Є кілька підстав очікувати корекції на ринках.
Причина 1. Опоненти Барака Обами розуміють всю складність ситуації і докладуть максимум зусиль, щоб показати безперспективність поточної економічної політики. Державний борг США вже перевищив $16 трлн.
Причина 2. Згідно з консенсус-прогнозом аналітиків, опитаних Bloomberg, індекс S&P 500 на кінець 2012-го сягне позначки 1383 пункти. Станом на середину вересня він перебував на рівні 1463, що свідчить про значний потенціал падіння.
Причина 3. Компанія FedEx Corporation, яка займається міжнародними транспортними перевезеннями, вже оголосила про очікуване падіння прибутку в IV кварталі 2012 року, що свідчить про сповільнення темпів розвитку світової економіки. Про це ж говорить затяжне падіння європейського індексу морських перевезень сухих вантажів Baltic Dry Index, що часто служить передвісником коливань на фондових ринках світу.
Корпоративні квартальні звіти, які будуть публікуватися з початку жовтня, можуть показати, що ринки дуже оптимістично відреагували на заяви глав центробанків Європи і США. Але навіть у період, коли фондовий ринок падає або коливається без чітко вираженого тренду, у інвестора є альтернатива виходу в кеш. Моя рекомендація на жовтень-грудень полягає в наступному: придбати державні єврооблігації України, єврооблігації великих українських банків (ПУМБ, Приватбанк, Укрексімбанк) і «Метінвесту», а також зробити невелику ставку на падіння індексу S&P 500 за допомогою пут-опціонів.
Українські єврооблігації досить стабільні при хорошій прибутковості, на них не дуже вплинуть потрясіння, пов’язані з можливим дефолтом Греції. Єврооблігації доступні тільки нерезидентам. Інвестори, у яких немає офшорних рахунків, можуть купувати лише сертифікати Нацбанку у відділеннях Ощадбанку. Це дворічні папери номіналом в $500, з виплатою купонів два рази на рік і прибутковістю 9,2%.
Портфель, що складається з таких інструментів, можна вважати найпростішим структурованим продуктом з повним захистом капіталу. Його очікувана прибутковість за три місяці становить 3-5%. У разі обвалу фондових ринків прибутковість цієї стратегії може досягти 15%. При невеликому зростанні ринку стратегія дозволить інвестору тільки зберегти свій капітал.
Євген Пенцак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас