Підвищення тарифів на газ і тепло допоможе бідним українцям - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення тарифів на газ і тепло допоможе бідним українцям - МВФ

Валюта
4978
За розрахунками Міжнародного валютного фонду (МВФ), підвищення тарифів на газ і тепло для населення на 20% дозволить скоротити необґрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнити майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.
Відповідні висновки містяться у звіті фонду “Газова цінова політика України: Наслідки підвищення тарифів”.
“Розрахунки показують, що підвищення тарифів на 20% мало вплине на добробут багатих. Разом з тим, чіткий графік підвищення тарифів в середньостроковій перспективі стане стимулом для підвищення енергоефективності”, – йдеться у звіті.
Як зазначають у фонді, на сьогодні існує також незаконна практика використання газу, оплачуваного за тарифами для населення в промислових цілях (через істотну різницю в тарифах для цих категорій споживачів). На думку МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення буде перешкоджати таким зловживанням і призведе до підвищення енергоефективності в промисловості.
Як повідомлялося, українська влада вважає за доцільне продовження чинної програми з Міжнародним валютним фондом.
В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад $15 млрд). За даними Нацбанку, країна змогла отримати два транші на загальну суму $3,4 млрд.
З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення “газових” переговорів з Росією. Чинна програма stand by завершується в кінці 2012 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас