Кіпр не згоден з вимогами "трійки" кредиторів і готує власну програму економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр не згоден з вимогами "трійки" кредиторів і готує власну програму економії

Кредит&Депозит
241
Президент Кіпру Деметріс Хрістофіас не згоден з умовами надання допомоги країні, висунутими міжнародними кредиторами, повідомляє агентство Bloomberg.
У понеділок він проводить переговори з представниками різних політичних партій, щоб виробити власну програму скорочення витрат напередодні чергової зустрічі з представниками “трійки” кредиторів (Єврокомісія, Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ).
Президент Кіпру пообіцяв проігнорувати заклики трійки до скорочення зарплат держслужбовців і має намір відстоювати індексацію доходів і збереження 13-ї зарплати.
“Без згоди політичних партій нам буде дуже важко рухатися вперед, – заявив Д.Хрістофіас. – А якщо ми не будемо рухатися вперед, то покараємо самі себе”.
Кіпр звернувся по підтримку в червні цього року, ставши п’ятою державою єврозони, якій була потрібна міжнародна допомога. Уряд країни веде переговори з кредиторами про встановлення фіксованого обсягу програми підтримки банків, ослаблених грецькою кризою, а також інших сфер економіки.
Уряд Кіпру має намір запропонувати інспекторам “трійки” кредиторів власний проект, який він обговорює з представниками профспілок і лідерів різних галузей бізнесу. Цей проект виключає продаж урядом певних державних активів, чого вимагає “трійка”, а також убезпечує банки від низки нових вимог.
“Якщо ми не зможемо надати “трійці” власний план, навряд чи її представники повернуться в нашу країну. Наслідки цього можуть виявитися набагато гіршими від тих, які ми намагаємося уникнути в даний момент”, – заявив глава основної опозиційної партії Кіпру DISY Нікос Анастасіадіс.
Представник уряду Кіпру Стефанос Стефаноу заявив у понеділок, що під час переговорів між президентом та лідерами політичних партій вже досягнуті угоди щодо низки важливих питань і триває обговорення деталей.
Уряд Кіпру де-факто не має доступу на боргові ринки з травня 2011 року, і в грудні 2012 року він може зіткнутися з прямою загрозою дефолту в разі неузгодження зовнішньої допомоги.
На 31 серпня Кіпр мав у своєму розпорядженні 494,4 млн євро, тоді як до кінця листопада йому належить погасити боргові зобов’язання на 751 млн євро.
За даними Мінфіну країни, дефіцит бюджету в фінроці, що завершився в липні, скоротився до 3,4% ВВП проти 4,4% роком раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас