Експерти: Україна могла б зараз економити газу більше, ніж купує у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна могла б зараз економити газу більше, ніж купує у Росії

Енергетика
1103
Україна має велетенський потенціал енергозбереження економіки – майже 14 мільярдів євро щороку, стверджують фахівці. Однак безсистемні і надто повільні зміни у економіці країни призводять до високого рівня витрат паливно-енергетичних ресурсів, а звідси – до стагнації економічних процесів та продуктивних сил країни. Експерти радять владі переглянути взятий курс розвитку економіки і починати привчати населення і підприємства заощаджувати енергію, адже до 2030 року енергоємність вітчизняного ВВП має зменшитись удвічі.
За даними «Рейтингу енергоефективності областей України», щорічно країна могла б заощадити майже сорок мільярдів кубометрів газу – більше, ніж вона зараз купує у Росії. Відповідно до основних напрямків енергетичної стратегії до 2030 року, затверджених урядом, за рахунок заощадження енергоємність ВВП у 2030 році має зменшитися вдвічі.
Однак зараз економічно неможливо реалізовувати цей потенціал енергоощадності, адже для цього потрібно спершу зменшити споживання енергії серед населення, а потім і серед підприємств. Вони повинні будуть довести кількість спожитого до європейського рівня, вважає народний депутат від БЮТ, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима. В обох випадках необхідні кошти і кредити, яких немає, каже він.
«Україна, яка нещодавно мала найбільше споживання газу на душу населення, дійсно має цей велетенський потенціал. Але для того треба мати програму не на рік, економічний, фінансовий ресурс і силу волі, щоб її реалізувати», – наполягає Олександр Гудима.
Хоча у силі волі Президента Януковича й уряду бютівець сумнівається, але він віддає належне чинній владі, що їй все ж таки вдалося трохи скоротити споживання російського газу.
Сьогодні понад 40% усього газу, а це близько 30 мільярдів кубометрів, споживається в комунально-побутовому секторі, в основному для опалення, на що тільки підприємства житлово-комунального господарства витрачають 11-14 мільярдів кубометрів газу щороку.
Експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що Україна вже 21 рік незалежності марнує енергію. Але боротися з «енергонеощадною» економікою важко, бо дається взнаки недосконала законодавча база, панує абсолютна вседозволеність і корупція.
«Політичної волі бракує, в нас є корупція. Тому до нас не йдуть з енергоекономними технологіями, бо в іншому місці вигідніше та й гарантій більше. Але ми не маємо право розвивати економіку колишнього Радянського Союзу (а воно так є), нам треба створювати свою», – зауважує Богдан Соколовський.
Житлово-комунальне господарство може забезпечити 38% енергозбереження від усього потенціалу. Водночас ЖКГ посідає друге місце за витратами, становлячи третину енергоресурсів держави. Зокрема, у житлових будинках розтринькується майже половина теплової енергії.
Загалом Україна в середньому витрачає удвічі більше енергоресурсів, ніж країни Євросоюзу.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас