iPhone 5 обвалив капіталізацію Apple на $55 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

iPhone 5 обвалив капіталізацію Apple на $55 млрд

4621
Незабаром після старту продажів iPhone 5 покупці почали скаржитися, що на корпусі нового смартфона легко з’являються подряпини і потертості. Використання алюмінію дозволяє зробити пристрій тоншим і легшим, проте цей метал сприйнятливий до механічних впливів.
Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією в компанії, у зв’язку зі скаргами на подряпини представники Apple зажадали від свого ключового складальника Foxconn підвищення стандартів якості складання. Це рішення вже збільшило термін виготовлення пристрою і, як наслідок, терміни виробництва смартфона в необхідних обсягах.
Згідно з даними сайту Apple.com, зараз термін доставки iPhone 5 кінцевому користувачу становить 3-4 тижні, в той час як термін доставки клієнту колишніх версій iPhone, а також комп’ютерів Mac не перевищує декількох днів.
Труднощі із задоволенням попиту на новинку вже коштували Apple 60 млрд. ринкової капіталізації, втрачених з моменту старту продажів iPhone 5. Саме ці проблеми вплинули на зниження ціни акцій Apple, пише агентство з посиланням на думку аналітиків.
У зв’язку з виявленими проблемами складання iPhone 5 аналітики з компанії RBC Capital Markets знизили прогноз продажів пристроїв на період з вересня по кінець року: з прогнозованих раніше 57 млн. до 49 млн. шт.
Ні Apple, ні Foxconn не прокоментували дану інформацію, пише агентство.
З посиланням на слова робітників заводів Foxconn, що займаються складанням iPhone 5, агентство пише, що пред’явлені Apple вимоги до якості складання практично нездійсненні: корпус пристрою може бути подряпаний на всіх етапах виробництва смартфона, починаючи з процесу анодування (отримання декоративного покриття на алюмінієвих деталях пристрою) і закінчуючи безпосередньо складанням деталей смартфона воєдино.
Додамо, що капіталізація компанії, яка за цим показником, як і раніше, стоїть на першому місці, в півтора рази обганяючи найближчого переслідувача (Exxon Mobil) і більш ніж удвічі основного конкурента в своєму сегменті (Microsoft), частково впала у зв’язку із загальним падінням фондового ринку.
Однак це лише часткове пояснення. З початку старту продажів iPhone 5, 21 вересня, індекс NASDAQ (де торгуються акції Apple) знизився на 4%. Таким чином, ще половина падіння акцій компанії повністю пов’язана з iPhone 5.
apple_graph
Джерело: Yahoo! Finance, дані нормалізовані до значень на 17.10.2012 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас